Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Avrupa'nın Sanayi Devrimi'nden önceki imparatorluklar, krallıklar, konfederasyonlar, küçük devletçiklerden oluşan haritasına geri dönmek üzere olduğu şeklinde yorumlar yapılıyor.
Wall Street Journal'de "Avrupa'nın yeni Ortaçağ haritası" başlıklı bir makale yayımlayan Robert D. Kaplan, AB'nin içeriden ve dışarıdan darbeler alırken tarihin akışının eskiye, zayıf düşmüş bir karmaşıklığa döndüğünü savundu.
Kaplan makalesinde şu ifadeleri kullanıyor:
"AB sınırlarını ve hareket alanını genişletmeye çalışırken bile Avrupa'daki bu bölünmeler on yıllardır göz önündeydi. AB içinde olan ve olmayan ülkeler vardı. Serbest dolaşımı öngören Schengen Bölgesi'ne dahil olan ve olmayan ülkeler vardı. Euro bölgesinin mali zorluklarını aşan ve aşamayan ülkeler vardı.
Bu bölünmelerin kıtanın tarihinde ve coğrafyasında derin kökleri olduğuna ise pek dikkat edilmiyor. Modern Avrupa'nın bu özü Şarlken'in 9. asırda kurduğu Karolenj İmpartorluğu'nu andırıyor. Şarlken ilk Kutsal Roma Cermen İmparatoru olarak Kuzey Denizi'nden başlayıp aşağı Felemenk'e oradan Frankfurt, Paris, Milan vesaireye yayılan toprakları yönetmişti. Mevzubahis Avrupa'nın daha zayıf kuzenleri ise Akdeniz boyunca, İber yarımadasından güney İtalya'ya ve tarihi olarak daha az gelişmiş Balkanlar, yani Bizans ve Osmanlı geleneğinin varisleri şeklinde sıralanmışlardı."
ROBERT D. KAPLAN'IN MAKALESİ İÇİN TIKLAYINIZ
Güncelleme Tarihi: 19 Ocak 2016, 15:15
sitenizi çok beğendim tebrik ediyorum