BASF, Rus gaz boru hattına ortak oluyor

Alman kimya devi BASF, Rus enerji devi Gazprom’un Nabucco’ya rakip ‘South Stream’ gaz boru hattına ortak olmak istiyor

Avrupa 22.03.2011, 15:40 22.03.2011, 15:44
BASF, Rus gaz boru hattına ortak oluyor

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

Alman kimya devi BASF’a bağlı ‘Winterschall’ şirketi Rusların gaz boru hattı ‘South Stream’e ortak oluyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Setshin, Winterschall’ın bu ortaklık için yaklaşık 2 Milyar Avro yatırım yapacağını ve buna karşılık projenin yüzde 15’lik hissesine sahip olacağını  bildirdi. Rus enerji devi Gazprom şefi Alexej Miller ve BASF Yönetim Kurulu Başkanı Jürgen Hambrecht, Rus Başbakanlık konutunda Wladimir Putin’in de katıldığı bir törenle ön antlaşma sayılabilecek ‘niyet açıklamasını’ imzaladılar.

‘South Stream’, AB’nin gerçekleştirmek istediği Türkiye üzerinden geçen ve Rusya’ya gaz sektöründeki bağımlılığı giderecek ‘Nabucco’ projesine rakip olarak geliştirildi. BASF Yönetim Kurulu Başkanı Hambrecht, Gazprom’la yaptıkları ortaklığın Nabucco’nun sonu anlamı taşımadığını, her iki projenin de paralel olarak gerçekleştirileceğini söyledi. Rus Başbakan Putin, Alman hükümetinin de ‘South Stream’ projesini desteklediğini ve projeye mali teminat verdiğini belirtti.

Hambrecht imzaladıkları antlaşmanın şimdilik sadece bir ‘niyet mektubu’ndan ibaret olduğunu, iki taraf arasında antlaşmanın yapılması için sıkı bir çalışma yapmak zorunda olduklarını kaydetti. BASF ve Gazprom Rusya’dan Almanya’ya kadar gelen gaz boru hattının inşaatına ortaklaşa devam ediyor. Putin, BASF’a bağlı Winterschall’ın projeye ortak olmasının çok sevindirici olduğunu, AB’nin Nabucco projesinin ise ‘mantıksız ve tehlikeli’ olduğunu tekrar etti.

Gazprom, Winterschall’ın katılımından sonra da South Stream’deki yüzde 50’lik payını muhafaza ediyor. Rus projesine İtalyan enerji firması Eni ve Fransız enerji holdingi EdF de katılmak istiyor.

South Stream en geç 2015 yılından itibaren her yıl Rusya’dan 63 Milyar metreküp gazın Karadeniz’i geçerek Güney Avrupa’ya kadar ulaşmasını sağlayacak. Projenin yaklaşık 25 Milyar Avro’ya malolacağı tahmin ediliyor.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?