Eskiden dışlananlar şimdi siyasete yön veriyor
" Avrupa karşıtları milliyetçi bir kitleyi uyandırdı." yorumu yapan Rus gazetesi, Brexit gelişmeleri ile ilgili Britanya"Erken seçim, bugüne kadar dışlanmış, şimdiyse lider olanların mücadelesi." dedi

Britanya Başbakanı Boris Johnson bu hafta Avam Kamarası'ndaki oylamalarda yaşadığı iki yenilgiyi hazmetmek zorunda kaldı. Milletvekilleri anlaşmasız Brexit'i yasakladı ve başbakanın erken seçim talebine direndi. Johnson'ın parlamentoda çoğunluğu kalmadı. Peki ama Johnson karşıtı ittifak ne kadar sağlam?
Johnson karşıtlarının ortak noktası az
Avam Kamarası'ndaki Johnson karşıtı itifakın, sürdürülebilir bir hükümet kurma şansı sıfıra yakın, diyor The Times:
“Bir 'ulusal birlik hükümeti', Brexit konusunda bölünmüş olacaktır. Bu grup içerisinde Brexit karşıtlarından müteşekkil bir ekip olacak, bunlar da AB'den çıkış için yeni bir referandum yapılması için ellerinden geleni yapacaktır. Bu hükümette tüm siyasi hayatını Muhafazakar Parti saflarında geçirmiş ve Avam Kamarası'nda AB'den çıkış anlaşmasını üç kez oylamış siyasiler de olacaktır. İttifak, dünyaya gelmesine vesile olan tek bir konuda ortak bir siyasi çizgi belirleyemeyecektir. ... Anlaşmasız Brexit'i engellemek konusunda fikir birliği var. Ancak bundan sonra atılacak adımlar anlaşmazlığa neden oluyor.”
Britanya da bölünmüşler klübüne katıldı
Polonya'nın haftalık Katolik dergisi Tygodnik Powszechny, siyasi kavganın bugünden yarına bitmeyeceğini düşünüyor:
“Britanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en büyük siyasi krizin asıl sebebi değişmeyecek. Ülke bölünmüş durumda. Yüzyıllardır ılımlı siyasetçilerin başarıyla görevlerini yaptığı ve bütün aşırılara zararsız kaçıklar olarak davranılan Birleşik Krallık da bu tür siyasetin mümkün olmadığı ülkeler kulübüne girdi. Siyasi ölüm kalım savaşında iki kutup karşı karşıya ve her şeyi ikinci plana atan asıl konu, Brexit'e nasıl bakıldığı.”
Eskiden dışlananlar şimdi siyasete yön veriyor
Rossiya v globalnoi politike dergisinin genel yayın yönetmeni Fyodor Lukyanov, Kommersant için kaleme aldığı yazısında Büyük Britanya'yı popülizmin kurbanı olarak nitelendiriyor:
“Bugüne kadar sessiz kalmış kişiler günümüzde siyasetin içine çekiliyor. İşçi Partisi yönetimini seçen kesimin genişletilmesi sonucu Jeremy Corbyn'in liderliğe gelmesiyle sol kanatta bu eğilim zaten görülmekteydi. Sağdaysa süreci başlatan Brexit referandumu oldu. Avrupa karşıtları milliyetçi bir kitleyi uyandırdı. Erken seçim, bugüne kadar dışlanmış, şimdiyse lider olanların mücadelesi. Birleşik Krallık'ın bugüne kadarki seçkinler yönetimi sistemi artık yerle yeksan oluyor. ... Belki de Brexit şoku, ardından sağlıklı bir dönemin geleceği bir sarsıntıya yol açacak -ancak şimdilik bu yönde pek bir emare yok.”
Kaynak: Yabancı basın