Kosova kendi kahramanlarını yargılayacak
Avrupa Parlamentosu’nun Sırp iddialarını ileri sürerek savaş suçları mahkemesi kurması için baskı yaptığı Kosova’da kendi kahramanlarını yargılamak üzere özel bir mahkeme kuruluyor. Kendisi de UÇK komutanı olan Kosova Başbakanı Taçi ise mahkemenin Kosovalıların mücadelesinin haklılığını kanıtlayacağını söyledi.

Kosova Meclisi, Kosova’da UÇK'nın savaş suçlarını araştıracak mahkemenin kurulmasını onayladı. Oylama 89 evet, 22 ret ve 2 çekimser oyla kabul edildi. Oylamaya sunulan karara muhalif parti Kendin Karar Al Hareketi karşı çıktı. Onaylanan yasaya göre, savaş suçları mahkemesi uluslararası savcı ve yargıçlardan oluşacak.
Mahkeme, Avrupa Parlamentosu milletvekili Dick Marty’nin raporunda yer alan ve 1998-2000 yıllarında Kosova Kuruluş Ordusu’nun (UÇK) işlediği iddia edilen savaş suçlarını araştıracak.
Toplantı sonrası, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, "Kararın kabul edilmesi olumlu bir gelişmedir" açıklamasını yaptı. Kısa bir süre önce Yahyaga, Kosova’da Savaş Suçları Mahkemesi’nin kurulması ve AB’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX’in görev süresinin 2 yıl daha uzatılması talebini içeren mektubu, AB Dışişleri Bakanı Catharine Ashton’a göndermişti.
ULUSLAR ARASI CAMİA BASKI YAPTI
Toplantıda özel mahkemenin kurulması kararını meclise sunan Başbakan Taçi, "Kosova’nın uluslararası camianın haksız ve büyük bir baskısına maruz kaldığını söyledi.
Taçi, “Olası herhangi bir suçu araştıracak olan özel mahkemenin kurulmasıyla ilgili uluslararası camianın Kosova’ya yaptığı baskı, Kosova devleti ile toplumuna yapılabilecek en büyük hakarettir. Kosova vatandaşları ve UÇK kurtuluş savaşını gerçekleştirmiştir. Bizim savaşımız adil, temiz ve savaş kurallarıyla uyumluydu. Haklı bir savaş sürdürdüğümüzü kanıtlamak için bu yasayı onaylamanızı istemekteyim" dedi.
Taçi, bunun zor bir karar olduğunun farkında olduğunu ancak bu yasa onaylanmadığı takdirde herkesin lekeli kalabileceğini vurguladı. Kararın reddedilmesi halinde diğer seçeneğin ülke için çok daha zararlı olacağının altını çizdi.
GAZİLER YASAYA TEPKİLİ
Eğer Kosova Parlamentosu bu yasayı onaylamasaydı Batı kaynakları bu mahkemenin Birleşmiş Miletler tarafından kurulacağını ima etmişti. Savaş Suçları Mahkemesi’nin kurulmasına ait yasanın onaylanması UÇK savaş gazileri ve vatandaşları tarafından tepkiyle karşılandı. UÇK savaş gazileri, kısa bir süre sonra, başkent Priştine’de savaş suçları mahkemesinin kurulmasına tepki olarak protesto gösterileri düzenleyecek.
Kurulması planlanan özel mahkemenin yanı sıra, Kosova'da EULEX misyonunun görevine devam konusu da tartışıldı. Milletvekilleri, Kosova’da EULEX misyonunun devam etmesine ait Kosova ve AB arasındaki uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin öneriyi de yasalaştırdı.
ORGAN MAFYASIYLA İLİŞKİ İDDİASI
Kosova Kurtuluş Ordusu komutanlarının yargılanması konusundaki ilk fikir, Avrupa Parlamentosu üyelerinden İsviçre milletvekili Dick Marty tarafından ortaya atıldı. Marty'nin iddiaları 1999'daki savaş'ta Sırplara yönelik insan hakları ihlallerini içeriyor.
Avrupa Parlamentosu'nun aşırı düşünceleriyle bilinen İsviçre milletvekili Dick Marty 2010 yılında bir önerge vererek dikkatleri Kosova'ya çekti. Marty, 1999 yılında Kosova'da yaşanan savaş esnasında, Kosova Kurtuluş Ordusu askerlerinin, yakaladıkları Sırp esirlerin organlarını alarak farklı ülkelerde organ bekleyenlere sattıkları iddiasında bulundu.
İddiaya göre Sırp esirlerin organları Arnavutluk'un Kukes şehrinde "Sarı Ev" olarak adlandırılan bir evde kurulan ameliyathanede alındı. Marty'nin suçladığı isimler arasında dönemin UÇK komutanlarından Haşim Taçi de var.
MARTY SIRPLARIN PROPAGANDASINA İNANDI
İddiaların asılsız olduğunu söyleyen eski UÇK yetkilileri, Marty’nin Sırp propagandasına inanarak hayal kurduğunu belirtiyor. Dönemin UÇK yetkilileri, 1999'da savaş ortamında organ nakli yapmanın mümkün olmadığını ifade ediyor.
Kosova'da kurulacak özel mahkeme, zorla organ naklini de içeren savaş suçu iddialarını araştıracak. Bu "özel mahkemenin" bir ofisinin Kosova'da bir ofisinin de Hollanda'da kurulması bekleniyor.
YASA HALKIMIZIN ÇIKARLARI İÇİN GEREKLİYDİ
Konuyla ilgili TRT Türk Priştine temsilcisi Gülay Krasniç'in sorularını cevaplayan Kosova BaşbakanI Haşim Taçi, UÇK'nın verdiği savaşın son derece haklı olduğunu söyledi.
Taçi, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim, aldığımız kararlar her zaman halkın çıkarları doğrultusundadır. Halkımızla birlikte Kosova’nın geleceği için hangi yasa gerekirse onaylamaya hazırız” diye konuştu.
Kosova Meclisi'nin bu mahkemenin kurulması kararını alması gerektiğine değinen Taçi, konuyla ilgili olarak ABD ve AB ile sıkı işbirliği içinde olduklarını ve Kosova’nın bunun altından da başarıyla kalkacağına inandığını söyledi.
SAVAŞIMIZ GÖZYAŞI KADAR TEMİZDİ
UÇK'ya yönelik suçlamaların ve özel mahkeme kurulması talebinin Kosova’ya karşı haksızlık olduğunu vurgulayan Taçi, şöyle devam etti: “Bu, hem Kosovalı vatandaşlarımızı hem de savaş gazilerimizi incitmiştir. Biz tam bir asker gibi savaştık. Bu yüzden de NATO'dan destek gördük. Bu mahkeme Kosova yasalarıyla uyumlu çalışacak.
Bizim saklayacağımız bir şey de yok. Biz adilce savaştık. Kosova Kurtuluş Ordusu’nun savaşı gözyaşı kadar temiz bir savaştı ve düzgün bir savaştı. Savaştık ve kazandık.
Bizim bunu kabul etmemiz suçu üstlenmemiz demek değildir. Bizler yanlış hiçbir şey yapmadık. Çocuklarımıza ailelerimize güzel özgür bir gelecek için savaştık. Mahkemenin kurulması halinde de adilce bir savaş olduğu ortaya çıkacaktır.
KOSOVA GAZİLER DERNEĞİ PROTESTO EDECEK
Kosova Gaziler Derneği ise yasaya tepkili. Gaziler Derneği'nde büyük bir çoğunluk, kararın onaylanmasını kabul etmiyor. Kararı kendilerine yapılmış bir hakaret olarak gören dernek üyeleri, bu kararı protesto edeceklerini dile getiriyor.
Diğer yandan kararı olumlu değerlendirenler de var. Kosova Kurtuluş Ordusu komutanları, iddiaların aksine adilce savaştıklarını savunuyor. Kurulacak mahkemenin bunu kanıtlamak için iyi bir fırsat olacağını dile getiriyor. İşte 2. UÇK komutanının yasayla ilgili görüşleri:
HAKLILIĞIMIZ KANITLANIR
BİSLİM ZYRAPİ (UÇK GENERALİ): "Kosova Savaşı sırasında UÇK yani Kosova Kurtuluş ordusu generaliydim. Daha sonra Savunma Bakanı Yardımcılığı görevinde bulundum. Uzun zaman bu görevi sürdürdüm.
1998-99 yıllarında gerçekleşen savaş herkes için zor geçti. Sırp askerleri ve Sırp polislerinin yaptıkları haince saldırıları artık dünya da biliyor. Daha sonra dünya ve NATO buna dur demek için ayağa kalktı ve Sırp güçlerini bombaladı. Uzun ve zor dönemlerden sonra nihayet halkımız Sırpların elinden kurtuldu.
Konuyla ilgili aslında söylenecek çok şey var. Fakat eğer AB Kosova'dan mahkeme kurulmasını istemişse bunu yerine getirmek sanırım siyasiler için en doğru karar olacaktır. Adil bir savaş sergilediğimizi biliyoruz. Bu sayede belki de hakkımızdaki yanlış düşünceleri de ortadan kaldırmış olacağız. UÇK'nın Kosova Savaşı’nda işlediği iddia edilen savaş suçları araştırılsın, eminim bizim ne kadar düzgün ve temiz bir savaş yaptığımız kanıtlanmış olacaktır. Bir sorun olacağını düşünmüyorum.”
SIRPLAR GİBİ HAİNCE SALDIRMADIK
NEHAT BASHA (UÇK KOMUTANI): "Ben UÇK 128. bölük komutanıydım. Askeri eğitim aldım. Aynı zamanda Kosova Savaşı’ndan önce Bosna’daki savaşta da bölük komutanı olarak bulundum. Halkımız şundan emin ki biz UÇK olarak yanlış hiçbir şey yapmadık, Sırplar gibi insanlara haince saldırmadık.
Mahkemenin kurulması belki bizim için olumlu da değerlendirilebilir, zira en azından bir defada atılan tüm iddialardan kurtulmuş olacağız. Ben Kosova Parlamentosuna ve milletvekillerine burada teşekkür etmek isterim, bence bunun onaylanması bazı arkadaşlarımızı üzdüyse de ben çok doğru bir karar olduğuna inanıyorum. Çünkü tüm dünya adilce bir savaş sergilediğimizi görsün.
Diğer taraftan Dick Marti’nin bu raporunda yer alan iddialardaki gibi eğer bizim askerlerimizi buna benzer suçlar işlediyse ki bu çok düşük bir ihtimal, ama en azından ortaya çıkmış olacak. Ve bu süreç uzamamış olacaktır. Ama ben kesinlikle eminim ki UÇK askerleri ve komutanları olarak iddia edildiği gibi hiçbir savaş suçu işlemedik.
SIRBİSTAN’DA DA MAHKEME KURULSUN
Kosova'da UÇK'lı askerlerin savaş dönemindeki uygulamalarını araştıracak mahkemenin kurulması ile ilgili alınan karar ülkenin gündeminin ilk maddesi. Kamuoyu ikiye bölünmüş durumda. Bir kesim iddiaların araştırılmasının soru işaretlerinin ortadan kalkması için gerekli olduğunu, diğer bir kesim ise benzer bir mahkemenin Sırbistan'da da kurulması gerektiğini savunuyor.
Kosova'da UÇK savaş suçlarını araştıracak mahkemenin kurulması Sırbistan'ın da gündeminde. Sırp analistlere göre böyle bir mahkemenin kurulması doğru bir karar. Sırp yetkililer ve analistler, örgütlü suça karışan 200 savaş suçu zanlısının olduğunu iddia ediyor.
Sırplara göre, bu sayının sadece yüzde 10'unu Sırplar, diğerlerini ise Arnavutlar teşkil ediyor. Sırplara göre özel mahkeme’nin kurulmasıyla ilk gündem konusunu organ kaçakçılığı oluşturacak.
Kosova başbakan yardımcısı Edita Tahiri'ye göre ise Kosova'da UÇK'yı araştıracak mahkemenin kurulması durumunda, Sırbistan'da da böyle bir mahkemenin kurulması gerekiyor. Tahiri, Sırbistan’da da mahkeme kurulmasının, BM Güvenlik Konseyi’nden talep edilmesi için imza kampanyası başlattı.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı