Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Yüzyılın en kötü kuraklığının yaşandığı bildirilen Kuzey Kore'de açlık felaketine karşı mücadele için İran'dan insani yardım taleb edildi. İran haber ajansı İRNA'nın bildirdiğine göre Kuzey Kore Tahran Büyükelçisi Kang Sam Hyon, İran Kızılay Başkanı Amir Hüseyin Zahir'e ülkesinin talebini iletti. Kang, iki ülke arasındaki 'güçlü dostluk ilişkileri' bulunduğunu hatırlattı.
Batının, nükleer çalışmalarından dolayı yaptırım uyguladığı her iki ülke arasında, Şah'ın yıkılarak İslam Cumhuriyetinin kurulduğu inkılaptan bu yana sıkı bir ittifak bulunuyor. Kuzey Kore'ye Güney Kore'den ve ABD'den gelen gıda sevkiyatının büyük oranda azaltıldığı bildirildi.
Kuzey Kore yönetiminden bildirildiğine göre, bu yılki kuraklık en fazla buğday ve pirinç üretimini çok olumsuz etkiledi. Pirinç tarlalarının yüzde 30'u kurudu, güney eyaleti ve kuzeydeki Hwanghae Eyaletinde neredeyse hiç yağmur yağmadı.
Güney Kore Yeniden Birleşme Bakanlığının bildirdiğine göre, yağmur yağmazsa kuzeydeki buğday üretiminin bir yıl öncesine göre yüzde 20 oranında azalması bekleniyor. Bu durumda Kuzey Kore'de büyük bir açlık felakati yaşanabilir. Doksanlı yıllarda yaşanan felakette sivil toplum kuruluşlarının tahminlerine göre yüzbinlerce insan hayatını kaybetmişti.
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2015, 11:00