Libya'nın çocukları için Berlin'de barış çağrısı

Berlin zirvesinde barış yapmak için Libya'daki savaşan gruplara baskı yapılması

Avrupa 18.01.2020, 12:28
Libya'nın çocukları için Berlin'de barış çağrısı

Libya'da savaşan taraflar ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Pazar günü Berlin'de bir barış zirvesinde yer alacak.

Bu arada BM Çocuk Fonu (UNICEF) başkanı 17 Ocak Cuma günü dünyanın Libya'daki iç savaşın çocuklar üzerindeki yıkıcı etkilerini dikkate alması gerektiğini söyledi.

UNICEF, çocukların sakat bırakıldıkları, öldürüldükleri ve savaşmak için işe alındıklarına dair raporlar aldığını söyledi.

İcra Direktörü Henrietta Fore Cuma günkü açıklamasında yaptığı açıklamada , "Libya'daki çocuklar, mülteci ve göçmen çocuklar da dahil olmak üzere, ülkenin uzun süredir devam eden iç savaşında şiddet ve kaosun altında acı çekmeye devam ediyor." Dedi .

Geçen Nisan ayından bu yana, başkent Trablus ve Batı Libya'nın eteklerinde yeni düşmanlıklar patlak verdiğinde, binlerce çocuk ve siviller için koşullar kötüleşti.

Başkan Muammer Kaddafi'nin 2011'deki düşüşünden bu yana Libya, büyük petrol rezervlerine rağmen süregelen istikrarsızlık ve ekonomik çöküşün tehdidi altında.

Doğuda Halife Hafter'in komuta ettiği kendine özgü Libya Ulusal Ordusu (LNA) hizipleri ile batıda bulunan BM tarafından tanınan uluslararası meşru Fayiz es- Serrac başkanlığındaki Trablus'taki hükümet arasındaki çatışmalarda binlerce insan öldürüldü.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, hem BM tarafından tanınan Hükümetin Başbakanı hem de Hafter'in katılacağı ateşkes umuduyla Pazar günü Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenleneceği uluslararası zirveye ev sahipliği yapacak .

Bu arada, son sekiz ay boyunca, doksan bini çocuk 150.000'den fazla insan evlerinden kaçmak zorunda kaldı ve şimdi ülke içinde yerinden edildi.

Bayan Fore, saldırı altında "çocukların refah ve hayatta kalmalarına bağımlı oldukları altyapı" olduğunu da belirtti.

"Savaşta yaklaşık 30 sağlık tesisi hasar gördü, on üçünü kapanmaya zorladı" diyen bakan, okullara yönelik saldırıların ve şiddet tehdidinin kapanmaya yol açtığını ve yaklaşık 200.000 çocuğu eğitimin dışında bıraktığını da sözlerine ekledi.

Su sistemleri saldırıya uğradı ve atık yönetim sistemi neredeyse çöktü, bu da kolera dahil olmak üzere su kaynaklı hastalık riskini büyük ölçüde artırdı.

"Şu anda kentsel alanlarda bulunan 60.000 mülteci ve göçmen çocuk, özellikle refakatsiz ve gözaltı merkezlerinde tutulan 15.000 kişi de son derece savunmasız durumda" dedi. "Bu çocukların koruma ve temel hizmetlere zaten sınırlı erişimi vardı, bu yüzden yoğunlaşan çatışma sadece karşılaştıkları riskleri artırdı".

UNICEF ve ortakları, çocuklara ve ailelere sağlık ve beslenme, koruma, eğitim, su ve sanitasyon erişimi için destek veriyor. "Ayrıca, gözaltı merkezlerinde tutulanlar da dahil olmak üzere mülteci ve göçmen çocuklara yardımla ulaşıyoruz" dedi. "Ne yazık ki, sivil nüfusa ve altyapıya, insani ve sağlık personeline yönelik saldırılar insani çabaları baltalamak istiyor".

Bayan Fore, çatışmanın tüm taraflarını ve çocukları korumak, çocukların istihdamı ve kullanımını sona erdirmek, sivil altyapıya karşı saldırıları durdurmak ve ihtiyaç sahibi çocuklara ve muhtaç insanlara güvenli ve engelsiz insani erişime izin vermek için üzerlerinde etkili olanları çağırdı. ."

UNICEF şefi, "Ayrıca, Libya yetkililerini göçmen ve mülteci çocukların tutuklanmasına son vermeye ve aktif olarak tutuklamaya güvenli ve ağırbaşlı alternatifler izlemeye çağırıyoruz." Dedi.

Pazar günkü Berlin'deki barış zirvesi öncesinde Bayan Fore, çatışma partilerini ve üzerlerinde etkili olanları "Libya'daki her çocuğun uğruna acilen kapsamlı ve kalıcı bir barış anlaşmasına varmaya" çağırdı.

Kaynak: Central Asia News, www.dunyabulteni.net

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?