Macaristan'da mülteciler zorla trenlerden indiriliyor
Macaristan'dan Almanya'ya gidecek trenlere binen mülteciler, güvenlik güçlerinin sert müdahalesine maruz kalıyor. Güvenlik güçleri trenlere binen mültecileri zorla indirmeye çalışıyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Daha iyi bir yaşam sürebilmek umuduyla evlerini terk edip Batı Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışan kaçak göçmenlerin "koridor" olarak kullandığı Makedonya'daki göçmen krizi sürüyor. Her gün ortalama 3 bin göçmen, Yunanistan üzerinden Makedonya'ya giriyor, buradan da önce Sırbistan'a, sonrasında da hayalini kurdukları Avrupa ülkelerine ilerliyor.
Yunanistan sınırında kontrolü sağlayan Makedonyalı güvenlik güçleri, göçmenleri gruplar halinde ülkeye kabul ederken, sınırda uzun süre bekleyen göçmenler ile güvenlik güçleri arasında zaman zaman arbede çıkıyor. Makedonya'ya girdikten sonra kendilerini bir diğer "geçici durak" olan Sırbistan'a götürecek treni bekleyen göçmenlerin her birinin farklı hikayesi, farklı dertleri olsa da hepsinin hedefi aynı: daha iyi bir yaşam süreceklerine inandıkları Avrupa ülkelerine ulaşmak.
MACARİSTAN'DA ZORLA TRENLERDEN İNDİRİLİYORLAR
Kuzey Avrupa ülkelerine gitmek isteyen sığınmacılar, geçiş noktası olarak kullandıkları Macaristan’daki tren garlarında polis şiddetine maruz kalıyor. Macaristan’ın Budapeşte kentinde tren istasyonlarının iki gün kapatılmasının ardından seferler bugün yeniden başladı. Sığınmacılar Almanya’ya geçiş için bilet almış olsalar da, trenler göçmen kayıt merkezinin yakınında durdu.
AB sığınma kuralları çerçevesinde, ayak basılan ilk ülkeye sığınma başvurusunda bulunmaları gerekse de, daha iyi yaşam koşulları olduğu gerekçesiyle Almanya’ya geçmek isteyen sığınmacılar, trenden inmeyi reddetti. Budapeşte’den yola çıkan trenler, Macaristan’ın Avusturya sınırına 35 kilometre kala, sığınmacılar için bir kayıt merkezinin bulunduğu Bicske kentinde durdu. Burada yaklaşık 2 bin sığınmacıya trenlerden inmelerini söyleyen Macar polisi, bunu reddedenleri zorla indirmeye kalktı.
Birçok sığınmacı polise direnerek tren raylarının üzerine yatarken, bazıları da ‘Kampa hayır, kampa hayır’ sloganları da attı.
3 BİN GÖÇMEN MAKEDONYA'YA GEÇTİ
Bu arada Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinden (BMMYK) Lorenzo Leonelli, yaptığı açıklamada, günde 3 bin ila 3 bin 500 göçmenin Yunanistan'dan Makedonya'ya geçtiğini söyledi. Makedonya-Yunanistan sınırındaki göçmen yoğunluğu iki gündür devam ediyor. Aralarında bebeklerin ve yaşlıların da bulunduğu göçmenler, Makedonya'ya giriş yaptıktan sonra sınıra yakın bir noktada kurulan göçmen kabul merkezinde kayıt yaptırıp, tren ve otobüslerle Sırbistan sınırına yakın bir noktada bulunan Tabanovtse'ye, oradan da Sırbistan'a gidiyor.
MİDİLLİ ADASINDA 10 BİN MÜLTECİ
Midilli limanında izin belgesi alıp Pire limanına gitmeleri için bekletilen göçmen sayısı 10 bini geçti.Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, adada yaşanan yoğun göç akınından dolayı olağanüstü hal ilan edilmesi konusunda talepte bulundu. Galinos, geçici hükümette Vatandaşı Koruma Bakanı görevine getirilen Antonis Makrodimitris'e gönderdiği mektubunda, adada, sayılarının 10 binin üzerinde olan sığınmacılar nedeniyle olası salgın hastalık vakalarının önlenmesi, kamu ve özel mülkiyetin korunabilmesi amacıyla olağanüstü hal ilan edilmesini istedi.
İKİ BUÇUK AYDA 55 BİN GÖÇMEN
Makedonya İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, ülkedeki iltica kanununda yapılan değişikliğin kabul edildiği 19 Haziran'dan bugüne kadar 55 bin 58 kaçak göçmenin, Makedonya'dan geçici sığınma talebinde bulunduğu belirtildi.
Sığınma talebinde bulunanların 44 bin 623'ünü Suriyeli göçmenler oluşturuyor.
SEKİZ AYDA 224 BİN KAÇAK GÖÇMEN
Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliğinden yapılan açıklamaya göre, yıl başından bu yana Avrupa'ya kaçak yollarla giren kişi sayısı 224 bine ulaştı, bu yıl deniz yoluyla Yunanistan'a gelen göçmen sayısı ise 124 bini buldu. Sadece temmuz ayında 50 bin göçmen Yunanistan'a giriş yaptı.