Roma-Paris hattında göçmen kavgası
Ülkesindeki Romanları toplu şekilde sınır dışı ederek tepki toplayan Paris yönetimi, şimdi de Afrikalı göçmenlere karşı İtalya sınırını kapattı

Arap isyanlarına verilecek tepki üzerine anlaşamayan Avrupa Birliği şimdi de Kuzey Afrika'dan gelen göçmenler yüzünden şiddetli kavgaya tutuştu. Fransa, vizesiz dolaşım Şengen Sistemi yürürlüğe girdiğinden bu yana ilk defa İtalya sınırını kapattı. Fransa, Tunuslu göçmenleri taşıyan bir treni sınırda durdurarak ülkeye girişini engellerken, İtalya çok sert tepki gösterdi. İtalya'nın Paris sefiri ise Fransa'yı "kuvvetle protesto" eden bir nota verdi. İtalyan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Fransa'nın tavrı "gayri kanuni" olarak nitelendirilirken, genel Avrupa ilkelerini de ihlal ettiği savunuldu. Paris ise trendekilerin izin verilmediği halde gösteri düzenlemek istediklerini, kamu düzenine tehdit oluşturduklarını ve bu yüzden çok kısa süre için sınırın kapatıldığını savunuyor.
Arap isyanlarının en ateşli destekleyicisi olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Tunus'tan kaçan göçmenlerin, akrabalarının bulunduğu Fransa'ya ulaşmalarını engellemek için büyük çaba sarf etmesi eleştirilere yol açıyor. İtalya Dışişleri ve İçişleri bakanları Paris'i sert şekilde tenkit ederken, Fransa'ya destek Almanya'dan geldi. Almanya, Tunuslu göçmenlerin kendilerine yönelmesi durumunda Fransa'nın tavrını göstereceğini ve sınırını kapatacağını duyurdu.
Libya ve Tunus'a en yakın AB üyesi olan İtalya'nın, Tunus diktatörü Zeynel Abidin bin Ali'nin devrilmesinden bu yana güney ucundaki minik Lampedusa Adası'na binlerce göçmen geldi. Büyük çoğunluğunu Tunusluların oluşturduğu göçmenlere yardım için AB'nin kapısını çalan İtalya, beklediği yardımı göremediğini iddia ediyordu. İtalya geçtiğimiz hafta yaklaşık 26 bin göçmene AB sınırları içerisinde seyahat edebilecekleri belgeler vermiş ancak Fransa ve Almanya'nın sert tepkisine yol açmıştı. Göç ve İslam konuları hem Fransa hem de Almanya'da iç siyasette yoğun olarak tartışılan konular.
İtalya, göçmenlere verilen izinlerin AB Komisyonu'nun onayını aldığını ve herhangi bir hukuksuzluk üretmediğinde ısrar ediyor. Fransız yetkililer de İtalya'nın verdiği belgelerde sorun olmadığını belirtiyor, ancak ülkeye girecek göçmenlerden iktisaden yaşayıp yaşayamayacaklarını gösterir belgeler istiyor. Tunus ve Libya'dan kaçan göçmenlerin bu tür belgeleri temin edebilmesi neredeyse imkânsız.
Sarkozy, Arap isyanlarını desteklerken, eski sömürgesi olan Tunus'tan gelebileceklerin sayısını da asgaride tutmaya çabalıyor. Irkçı Milli Cephe'nin istismar ettiği konuların başında göçmenler ve İslam geliyor. Mayıs 2012'de yapılacak olan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yaklaşık bir yıl olmasına rağmen Sarkozy kamuoyu yoklamalarında çok kötü bir performans sergiliyor.
Kaynak: Zaman