Rusya ile Norveç Artika'da anlaştı
İki ülke arasında 40 yıllık anlaşmazlık giderildi, Kuzey Kutbu sınır anlaşması imzalandı.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Rusya devlet başkanı Dimitri Medvedev ve Norveç başbakanı Yens Stoltenberg’in, Rusya’nın Murmansk şehrinde imzaladığı tarihi sınır anlaşması Rusya'nın gündeminde ön sıralarda yer almaya devam ediyor.
Gazeteler anlaşmayı değerlendirirken, imzaların tarihi olduğu yorumları öne çıkıyor.
Rossiyskaya Gazeta, bölgenin zengin balık ve enerji kaynağına sahip olduğunu hatırlatırken, Kommersant gazetesianlaşma ile hedeflenen enerji projeleri önündeki önemli bir engelin de kaldırıldığını belirtti. Anlaşmanın temel maddelerinden biri, bölgenin enerji kaynaklarının sadece iki ülkenin ortak çabası ile kullanılabilecek olması.
Vremya Novostey, Norveç başbakanı Stoltenberg’in iki ülke tarihi açısından yeni bir dönemin başladığına dair sözlerini öne çıkardı. Stoltenberg, iki ülke arasındaki sınırın Avrupa’nın en uzun sınırlarından birisi olduğunu hatırlattı ve anlaşmanın diğer sınır sorunu olan ülkelere de örnek teşkil edebileceğini ifade etti.
"HAK İDDİA EDEN DİĞER ÜLKELERE MESAJ VERDİK"
Novıye İzvestiya gazetesi ise, Norveç’in NATO üyeleğinin iki ülke ilişkileri açısından sorun teşkil etmeyeceği değerlendirmesinde bulundu.
Pravda gazetesine konuşan Norveç’in Rusya büyükelçisi Knut Hauge, anlaşma ile "bölgede yeni soğuk savaş iddialarının rafa kalktığını" ve üçüncü ülkelere de gerekli mesajın verildiğini ifade etti. Hauge, bölgede hak iddia eden üçüncü ülkelerin anlaşma sonrasında zor durumda kaldığını savundu.
Rus uzmanlar Norveç teknolojisinin kullanılması ile kutuplarda doğalgaz ve petrol çıkarılmasının kolaylaşacağını ve çok daha düşük fiyatla Avrupa pazarına satılabileceğini öne sürdü. Öte yandan, anlaşmaya rağmen iki ülke arasındaki sorunların tamamının ortadan kalkmadığına ve henüz balıkçılık sektöründeki müzakerelerden sonuç alınamadığına dikkat çekildi.
10 MİLYAR VARİLLİK PETROL REZERVİ
Rusya ve Norveç arasında anlaşmazlık konusunu, Almanya topraklarının yarısına denk gelen 175 bin kilometrelik alan oluşturuyordu. Anlaşmazlık bölgesinin büyük bölümünü Barents Denizi oluştururken, bu bölgedeki varlığı ispatlanmış petrol rezervleri bulunuyor. Tartışmalı bölgede 10 milyar varillik petrol rezervi bulunduğu sanılıyor.
Kanada, Rusya, Norveç, ABD ve Danimarka zengin petrol, gaz ve metal rezervlerinin bulunduğu Kuzey Kutbu sınırları konusunda uzun süredir çatışıyor.
Uluslararası hukuka göre 5 ülke Kuzey kutbu ile 320 kilometrelik ekonomik sınıra sahip bulunuyor. Ancak Rusya, Kuzey Kutbu'nun Rusya topraklarının devamı olduğunu belirterek daha fazla hak iddia ediyor.