Siemens'den Arjantin Başkanına da rüşvet
Alman teknoloji devi Siemens’in Arjantin’de eski devlet başkanı Menem’e, bazı bakanlar ve müsteşarlara rüşvet verdiği ortaya çıktı, Münih Başsavcılığı, İsrail asıllı eski yönetim kurulu başkanı Sharef hakkında soruşturma başlattı

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya
Münih Başsavcılığı, Siemens merkez yönetim kurulu eski üyesi Uriel Sharef hakkında soruşturma başlattı. ‘Süddeutsche Zeitung’ gazetesinin verdiği habere göre, Sharef Başsavcılık tarafından Güney Amerika’da bir kara para sistemi geliştirerek bürokrasi ve siyaset çevresine rüşvet dağıtmakla suçlanıyor. Sharef ve avukatları bu suçlama karşısında kamuoyuna şimdiye kadar bir açıklama yapmadı.
Münih Başsavcılığının Siemens hakkındaki soruşturmalarından sonuncusunu teşkil eden Güney Amerika olayında rüşvet verilenler arasında Arjantin’in eski Devlet Başkanı Carlos Menem ve ona bağlı olarak görev yapan birçok bakan ile devlet müsteşarları yeralıyor. Milyonlarla ifade edilen rüşvet pastasından alt mevkide birçok bürokratın da pay aldıkları sanılıyor. Siemens’in Münih’teki merkezinden, 1 Milyar Dolar kazanç getirecek Arjantin’e sahtesi yapılamaz pasaport üretimi işini alabilmek için 1342/98 nolu dekre ile, rüşvetlerin dağıtılması emri verilmiş.
Bu işi alamayan Siemens daha sonra hem ABD yargı organları, hem de Borsa Denetleme Kurulunca Arjantin’de yaptıklarından dolayı soruşturularak ağır cezalara çarptırıldı, incelemeler halen devam ediyor. Münih’te sadece eski yönetim kurulu üyesi Sharef hakkında inceleme başlatıldı. Rüşvet aldığı iddia edilen Arjantin eski devlet başkanı Menem ise tüm suçlamaları reddediyor.
1999 yılında Alman vatandaşlığı alan İsrail asıllı Yahudi Uriel Sharef, yaklaşık 40 yıl Siemens’te çalıştı. Hakkında yapılan suçlamaları o da kabul etmeyerek illegal hiçbir şey yapmadığını söylüyor. Sharef, sağlam bir zemine oturtulmuş ödemeler dışında kendisinin hiçbir zaman rüşvet ödenmesi için direktif vermediğini savunuyor.
Bavyera Eyaleti Kriminel Dairesi’nin özel komisyonu tarafından yapılan araştırmalarda 50 Milyon Dolar’ın Karibik adalarında kurulan naylon firmalar üzerinden karanlık kanallara sevkedildiği tesbit edildi. Arjantin’de ve Siemens’te 113 kişi bu çalışmalarda yeralmış. Milyonlarca dolarlık ödemeler Dubai’deki bir kara para kasasından ödenmiş.