banner39

Suriye'deki kimyasalın bir kısmı Almanya'da imha edilecek

Suriye'deki kimyasal silahların bir kısmı Aşağı Saksonya Eyaletinde imha edilmek üzere gemilerle Almanya'ya getiriliyor.

Avrupa 10.01.2014, 11:30 10.01.2014, 11:30
Suriye'deki kimyasalın bir kısmı Almanya'da imha edilecek

Mucahid Yıldız – Dünya Bülteni / Almanya

Alman Federal hükümeti tarafından bir açıklama yapılarak Suriye'deki kimyasal silahlardan bir kısmının buraya getirilerek imha edileceği, Almanya'nın bunu yapabilecek durumda olduğu ve bunu yapmak istediği bildirildi. Açıklamada bu silahların içerdiği maddelerin özel sanayi çöpüne benzer nietelikte olduğu ve tekrar kullanımı mümkün olmayacak şekilde imha edileceği belirtildi. Silahlardan çıkarılan atık maddeler Aşağı Saksonya Eyaletinde bulunan bir tesiste yakılarak imha edilecek.

Kimyasal silahların imhasından sorumlu Uluslar arası kuruluş OPCW, Suriye'deki kimyasal silahların imhasında Almanya'dan daha önce yardım istemiş, Almanya da şimdiye kadar dışarda teknik ve lojistik destek vermişti.

Kimyasal silahlardan çıkarılan hidrolizat adı verilen atık maddeler, Almanya'nın Aşağı Saksonya Eyaletine bağlı Munster şehrindeki devlet kuruluşu, kimyasal silah ve diğer tür silah atıklarını imha şirketi 'GEKA' tarafından yok edilecek.

Alman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, kimyasal silahların imhasının Suriye'deki gerginliğin azaltılması yönünde ilk ve önemli bir adım olduğunu söyledi. Uluslar arası camianın bu kimyasal silahların imhasından sorumlu olduğunu belirten Steinmeier, Uluslar arası sorumluluğu ciddiye alan herkesin buna itiraz etmemesi gerektiğini savundu.

Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Almanya'nın bu silahları imha için gerekli tekniğe ve tecrübeye sahip olduğunu, böylece barış sürecine değerli bir katkı sağlayacaklarını söyledi.

Federal Savunma Bakanlığına bağlı GEKA, Hannover ile Hamburg arasındaki Munster şehrinde 1997 yılından beri çeşitli silah kalıntılarını imha ediyor. Aslında GEKA, I. ve II. Dünya Savaşından kalma silahların imhası için görevlendirilmiş bir devlet kurumu. Ancak bazı sanayi atıkları da bu şirket tarafından zararsız hale getiriliyor. GEKA'da yaklaşık 140 kişi çalışıyor.

Suriye'den Almanya'ya getirilecek kimyasal silahların gemilere yüklenmesine Salı günü başlandı. BM Güvenlik Konseyi'nin Eylül ayında aldığı karara göre Suriye'deki tüm kimyasal silahlar 2014 yılı ortasına kadar imha edilmiş olacak. Suriye'deki en tehlikeli kimyasal silahlardan hardal gazı, sarin ve VX sinir gazının bu yılbaşına kadar dışarıya çıkarılmış olması gerekiyordu, ancak bu sağlanamadı. En geç Nisan ayına kadar bu türlerin tamamının yokedilmesi planlanıyor.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?