21.07.2008, 08:42

Bağdat'ın çekilme çağrısını dinlemeliyiz

 

Başkan Bush, Cumhuriyetçilerin başkan adayı McCain ve Irak'ta açık uçlu bir Amerikan askeri varlığının diğer taraftarlarının pek hoşuna gitmeyebilir; ama Irak Başbakanı Maliki ABD askerlerinin çekilmesi için bir takvim belirlenmesi çağrısı yaptığında, sorumlu bir siyasetçi gibi davrandı. Bütün önde gelen partilerin, mezheplerin ve hiziplerin üzerinde anlaştığı tek birşey varsa, o da böyle bir takvime duyulan ihtiyaçtır. Irak'ta sonbaharda düzenlenecek düzenlenecek yerel seçimler ve 2009'daki genel seçimler yaklaşırken,
Maliki koltuğunu korumakla ilgilenen her siyasetçinin yapacağını yapıyordu. Bush'a
veya Iraklı seçmenlere iyi görünmek arasında bir seçimle karşı karşıya bulunan başbakan, kendi halkını memnun etmeyi seçti.
Irak başbakanı aslında bunu söylememiş gibi davranmak yerine, Bush ve McCain bu takvim çağrısının, sağlıklı siyasetin Irak'ta kök salmaya başladığı anlamına geldiğini teslim etmeli. Bush da aynen bunu söylememiş miydi? Irak işgali, uzun süredir despotizm altında yaşayan bir ulusa egemenlik vermek ve Iraklılara siyaset çerçevesinde oybirliği aramakla ilgili değil miydi?
Bush yönetiminin, Maliki'nin Irak halkının isteğini yansıtan talebini reddetmesi veya bu
talepten kaçması ikiyüzlüce olur. Dahası, bir çekilmenin zamanlamasını, lojistiğini ve gerektirdiği bölgesel diplomasiyi planlamaya başlamak Irak'ın olduğu kadar Amerika'nın çıkarına.
Irak'ta son günlerde yaşanan gelişmeler, bir Amerikan çekilmesinin mezhepçi kandökümünü, bir Kaide zaferini veya ABD'nin inanılırlığının kaybolma ihtimalini büyük ölçüde azalttı. Kaide'nin verdiği hasar karşısında öfke saçan Sünni aşiret liderleri, örgütü bastırmak için 90 binden fazla savaşçıyı hazır hale getirdi. ABD tarafından ödeme yapılan bu savaşçılar iyi bir iş çıkardı. Kaide teröristleri Irak'ta bir süre daha kalabilir, fakat tükenmiş haldeler.
Bu arada, Maliki'nin Mukteda Sadr'ın milislerine ve diğer Şii hiziplere boyun eğdirmeye
yönelik kanıtlanmış istekliliği, Sünni Arapları, devlet gücünü yeniden ele geçirmeye yönelik umutsuz bir fanteziyi sürdürmek yerine çıkarlarını siyasete girerek korumaya ikna etti. Mezhepçi savaş, etkide bulunmak amaçlı siyasi mücadelenin önünden çekiliyor. Dolayısıyla, Amerika'nın Iraklıların arzusunu dikkate alıp işgale son vererek kendi imajlarını kurtarmasının zamanı geldi.

Kaynak: Radikal

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?