Kırım Tatarları yeni hükümeti tanımıyor
Kırım'da sular durulmuyor, yeni atanan başbakan Rusya'nın askeri olarak Kırım'da var olması gerektiğini söyledi, Rusya Kırım'a 2 bin asker gönderdi. Kırım'ın asıl sahibi Tatarlar ise yeni hükümeti tanımadıklarını resmen duyurdular

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, Aksenov yönetiminde kurulan yeni hükümeti tanımadıklarını açıkladı. Çubarov, "Rus silahlarının gölgesinde kurulan ve Rusya çıkarları için çalışan yeni hükümet meşru değildir" dedi.
Çubarov Kırım Milli Tatar Meclisi'nde yaptığı açıklamada, "Şaibeli bir şekilde oluşturulan Kırım Hükümeti'ni tanımıyoruz" diye konuştu. Çubarov, "Kimliği belirsiz silahlı kişilerin işgali altında kurulan şaibeli hükümet kendisine yasal statü kazandırmak için Kırım Tatar halkını temsil eden milletvekillerine çeşitli devlet görevleri teklif ederek satın almaya çalıştı" ifadesini kullandı.
Kırım Parlamentosu, önceki gün Kırım'ın geleceğini ve statüsünü belirlemek için 25 Mayıs'ta referandum yapma kararı almıştı. Kırım'da aynı gün iki havaalanı Rusya'ya bağlı olduğu söylenen silahlı ve asker üniformalı kişilerce işgal edilmişti.
Kırım'ın yeni atanan başbakanı Sergey Aksenov bu olaylardan sonra yaptığı açıklamada "tüm kolluk kuvvetleri ve güvenlik güçleri benim emirlerimi yerine getirecek, istemeyen görevini bıraksın" dedi. Aksenov daha sonra da Rusya'nın Kırım'daki duruma müdahale etmesi gerektiğini de söyledi.
Rusya'dan ise Aksenov'un çağrısına olumlu cevap geldi. Kremlin'den yapılan açıklamada, Kırım yönetiminin barışın tesisi yönündeki çağrısını görmezden gelmeyeceğiz dendi. Rusya'nın açıklamadan sonra Ukrayna'ya 13 askeri sevkiyat uçağı gönderdiği, her uçakta 150 Rus askerinin olduğu belirtiliyor. Rus ordusu fiilen ve resmen Ukrayna'ya giriş yaptı.
DÜNYADAN TEPKİLER VAR
Ukrayna Devlet Başkanı Vekili ve Meclis Başkanı Oleksandr Turçinov, Rusya'nın Kırım'da Abhazya senaryosunu uygulamak istediğini söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama Ukrayna'da, Rusya Federasyonu tarafından yapılan askeri ilerlemelere yönelik haberlerden derin kaygı duyuyoruz dedi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Kiev'de Kırım Tatar Milli Meclisi eski Başkanı, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile görüştü. Davutoğlu Kırım'da yaşanan olayları dikkatle takip ettiklerini, Kırım'ın Türkiye için çok önemli bir yer olduğuu söyledi. Davutoğlu ayrıcaKırım konusu, Kırım Tatarları soydaşımız olmalarından dolayı bizim için büyük öneme sahip bir konudur dedi.
Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları da Kırım'da yaşanan olaylardan derin endişe duyduklarını, Rusya'nın adımlarını atarken dikkatli olmasını ve sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini vurguladı.
UKRAYNA AB BAKANLAR KONSEYİ'Nİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI
Kırım'da yaşayan Ruslar, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesinin ardından Kiev'deki yönetime bağlı kalmak istemediklerini dile getirince, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını talep ederek sokaklara döküldü.
Kırım'da nüfusun yüzde 60'ını Rus asıllılar oluşturuyor. Kırım'ın asıl sahipleri olan Tatarlar ise, İkinci Dünya Savaşı sonrası aynen Kuzey Kafkas Müslümanları'na yapıldığı gibi trenlere doldurularak Orta Asya'ya sürgüne gönderildi. Bunların az bir kısmı, şu ana kadar büyük bedeller ödeyerek sürgünden dönebildi. Kırım'da Tatarlar nüfusun yüzde 16'sını oluşturuyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Durao Barosso Kırım'daki gelişmelerden endişeliyiz. Uluslararası toplum Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün arkasında durmalı dedi.