banner39

Srebrenitsa'da hüzünlü anlar...

Katliamın 16. yılında dün toprağa verilenler arasında 11 yaşındaki en küçük kurban ile sekiz bini aşkın erkeğin içindeki tek kadın da vardı

Balkanlar 12.07.2011, 15:27 12.07.2011, 17:50
Srebrenitsa'da hüzünlü anlar...

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'nın en büyük soykırımının yaşandığı Bosna'da kimlikleri tespit edilen 613 kişi daha dün toprağa verildi. Toprağa verilenler arasında 11 yaşındaki en küçük kurban ile sekiz bini aşkın erkeğin içindeki tek kadın da vardı.

16 yıl önce Sırpların vahşi bir soykırımına sahne olan Srebrenitsa'da hayatını kaybedenlerden kimlikleri belirlenen 613'ünün cenaze namazını Bosna Mütfüsü Mustafa Ceriç kıldırdı. Visoko kentinden bir gün önce yola çıkarılan 613 kurbanın cenazeleri Saraybosna'da yapılan törenin ardından üç TIR'la Srebrenitsa'ya getirildi. Cenazeler dün öğle ve ikindi namazlarının ardından Potoçari Mezarlığı'nda toprağa verildi. Cenaze törenine katılmak için onbinlerce Bosnalı Srebrenitsa'ya akın etti. Katılanlar arasında özellikle Amerika ve Almanya gibi ülkelerden gelen şehitlerin yakınları dikkat çekti. Savaş sonrası ülkelerini terk etmek zorunda kalan aileler aynı zamanda hasret giderdi.

İKİ OĞLUNU KAYBETTİ, ADALETE İNANMAK İSTİYOR

Srebrenitsa katliamı, arkasında acılı kadınlar bıraktı. Bunlardan biri olan Sija Aziz adlı Bosnalı kadın da soykırımda iki oğlunu ve kocasını kaybetti. Suçlulurının hala dışarda serberstçe dolaştığını belirten Sija Aziz, "Dün bir oğlumun mezarını temizledim. Şimdi küçük oğlumun mezarı başındayım. Birazdan kocamı defnedeceğim. Sadece birkaç kişinin tutuklanması yetmez, adalet istiyoruz" diye konuştu. "Bütün mezarlarda akrabalarım var" diyen Sija kendisini çok kötü hissettiğini ifade etti; "Şu anda ölmek istiyorum. Oğlumun ve kocamın yanında olmak istiyorum."

AİLESİNDEKİ TÜM ERKEKLER SREBRENİTSA'DA KATLEDİLDİ

Ailesinin erkek tarafını tamamen kaybeden Bratunaçlı Muşvika Selimoviç, bu yılki toplu cenaze törenlerinde kardeşini ve iki yeğenini toprağa verdiğini söyledi. Cenazeleri taşıyan TIR'lara yaklaştığında, kardeşi ve yeğenlerinin yüzlerini hatırladığını söyleyen Selimoviç, kaybettiği diğer kardeşinin kemiklerini ise hala bulamadığını ifade etti.

Selimoviç, "Onların kaybolduğu günü çok iyi hatırlıyorum, hiç de unutamam. Onlar yürüyerek ayrıldı bizden. Şimdi bakın, TIR'lar içinde Srebrenitsa'ya gidiyorlar. Böyle yolculuğu mu hak ettiler?" diye konuştu.

SREBRNİTSA'DA KATLEDİLEN TEK KADIN: NEZİRA

Oslobodjenje Gazetesi Türkiye Temsilcilcisi Emine Şeçeroviç, Srebrenitsa katliamı anmalarında,  dün namazı kılınanlar arasında katliamın en küçük kurbanının, 11 yaşında bir çocuğun da olduğunu duyurdu. Hasib isimli bu çocuğun katliam sırasında ailesiyle beraber kaçmaya çalışırken 15 yaşındaki ağabeyi Nesib ile birlikte katledildiğini belirten Şeceroviç, ölenlerle ilgili bilgi verirken şunları söyledi:

"Dün Srebrenitsa da cenazesi kılınan 613 kişinin arasında sadece bir kadın vardı. Katledildiğinde 20 yaşındaydı. Kadınlarla kal demişler ona ama, sevdiği eşini bırakamamış. Dün, babası ve abisinin yanına gömüldü Nezira. Yanında bir boş mezar var ve hala bulunamayan eşi için hazır tutuluyor."

Srebrenitsa'da katledilenlerden bugüne kadar beş bin 137 kişinin kimliği tespit edilerek cenaze namazı kılındı ve şehitlikte toprağa verildi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?