Benzin tarih oluyor
Fosil yakıtlara ihtiyacı ortadan kaldırabilecek metotla temiz hidrojen üretilebileceği keşfedildi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Yeni keşfettikleri bir metotla temiz hidrojen elde etmeyi başaran ABD bilim adamları, fosil yakıtlara ihtiyacı ve bu yakıtların çevreye verdiği zararı ortadan kaldırabilecek başarıya imza attı.
Hidrojen, yakıt hücrelerinden elektrik üretimi sürecinde, yaygın olarak bu maddenin içinde yer aldığı kimyasal reaksiyonları gerektirdiği için önem taşıyor. Ayrıca, çok sayıda sanayi işleminde, kimyasal reaksiyon başlatıcı madde olarak ihtiyaç duyulan hidrojen, son zamanlarda araçların da ana yakıt kaynağı haline gelmeye başladı.
Ancak çevrede bol miktarda bulunan bir madde olmasına karşın, moleküler hidrojenin araç yakıtı ve sanayi amaçlı kullanıma uygun olarak üretilmesi çok pahalı ve karmaşık bir işlem.
Halen bu amaçla kullanımda olan metotlarla üretilen hidrojenin, büyük oranda insanlar ve hayvanlar için toksik madde karbon monoksit içermesi de aşılması güç ayrı sorun olarak ortaya çıkıyor.
Ancak kimyasal reaksiyonu hızlandırıcı yeni bir yaklaşımı kulanılan Duke Üniversitesi'nden mühendisler, fosil yakıtlardan, içindeki karbon monoksit oranı neredeyse sıfıra yakın hidrojeni laboratuvar ortamında elde etmeyi başardı.
Araştırmacılar, kimyasal reaksiyonu hızlandırıcı madde olarak, altın ve demir oksit bileşiğinden oluşan nano parçacıkların kullanıldığı yeni metotla üretilen yakıtın yüzde 0.002'den (milyonda 20) daha düşük oranda karbon monoksit içerdiğine dikkati çekti.
Katalist olarak sadece altın nano parçacıkların kullanıldığı halen kullanılan yöntemden ayrılan araştırmacılar, bu yönteme ilave olarak, hidrojen oranı yüksek gazlardaki karbon monoksiti oksitlemek için altın ve demiroksit bileşiği nano parçacıklardan faydalandıklarını belirtti.
Laboratuvarda 200 saat boyunca sürdürülen deney sırasında kullanılan reaksiyonu hızlandırıcı maddenin hidrojen gazındaki karbon monoksit oranını azaltma yeteneğinde düşüş olmadığı gözlemlendi.
Yakıtın yeniden biçimlendirilerek oksijen üretilmesi sürecinde daha az ısıya ihtiyaç duyması yeni yaklaşımı şu andakilere göre daha kullanışlı metot haline getiriyor.
Duke Üniversitesi Pratt Mühendislik Okulu'ndan Doçent Dr. Nico Hotz'un başkanlığındaki bilim ekibince yapılan çalışma, Journal of Catalysis adlı bilimsel derginin internet ortamında yayınlanan mayıs sayısında yer aldı.