banner39

Modern Hezarfen Çelebiler

İleri teknoloji ile üretilen bir kıyafet kullanan dublörler, tıpkı modern Hezarfen Ahmet Çelebi gibi gökyüzünde uçuyorlar

Bilim Teknoloji 09.07.2011, 11:14 09.07.2011, 11:14
Modern Hezarfen Çelebiler

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Transformers serisinin üçüncüsü gösterime girdi. Dijital efektlere sahip filmin en etkileyici sahnelerinden biri, gökyüzünde kilometrelerce uçan adamlar. Üstelik bu sahnelerde bilgisayar hilesi yok. İleri teknoloji ile üretilen bir kıyafet kullanan dublörler, tıpkı modern Hezarfen Ahmet Çelebi gibi gökyüzünde uçuyorlar.

Tarihte ilk uçan insanın Hezarfen Ahmet Çelebi olduğu iddia edilir. Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sindeki ifadelere göre Çelebi, 1632 yılında rüzgârlı bir günde, kendi geliştirdiği takma kanatlarla kendini Galata Kulesi'nden boşluğa bıraktı, Boğaz'ı uçarak geçti ve Üsküdar'a indi. Onun 17. yüzyılda peşinde koştuğu hayal, 21. yüzyılda kıyafet teknolojisindeki gelişmeler sayesinde artık tam anlamıyla gerçek.

Zaman Cumartesi'nin haberine göre, Wingsuit adı verilen özel bir kıyafet ile insanlar havada kilometrelerce uçabiliyor.

WİNGSUİT ATLAYIŞLARI

Wingsuit, bacakların ve kolların altında hava geçirmeyen kumaştan yapılmış kanatlardan oluşan özel bir kıyafet. Bu kıyafeti giyen maceraseverler yüksek dağlardan veya uçurumlardan atlayıp bir kuş gibi uçuyorlar. Bu uçuşların hızı saatte 160 km'ye kadar ulaşabiliyor. Uçuşun sonuna gelen maceraseverler sırtlarında taşıdıkları paraşütü açarak yere güvenle iniyorlar.

Havanın aerodinamik gücünden yararlanan kıyafet sayesinde kilometrelerce uçmak mümkün. Bu alandaki dünya rekoru ise yatay olarak 16,4 km'lik bir mesafeyi wingsuit ile havada kat eden Shin Ito adlı bir Japon'a ait. Wingsuit atlayışlarını merak edenler YouTube'da bu konuda yüzlerce video bulabilir. Bu atlayışı yapan maceraseverler özel kameralar yardımıyla uçuşlarını kayıt altına alıyor.

Wingsuit atlayışı yapmak isteyenlerin en az 500 paraşüt atlayışı yapıp deneyim kazanması gerekiyor.

İLHAM KAYNAĞI SİNCAPLAR

Wingsuitin ilham kaynağı ise ağaçtan ağaca uçan sincaplar. Boyları 45 ile 90 cm arasında değişen bu uçan sincaplar kollarının ve bacaklarının arasındaki zar yardımıyla havada 30 metrelik bir mesafeyi aşabiliyorlar.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?