Gauck 'Twitter' deyince Gül Nazi cinayetlerini hatırlattı
Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, Ankara'da Twitter yasağını eleştirince Cumhurbaşkanı Gül'den "Hiçbir ülke mükemmel değil" cevabını aldı. Gül, Gauck'a Nazi cinayetleri davasıyla ilgili süreci ve Avrupa'daki İslamofobiyi hatırlattı

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye'deki Twitter yasağını eleştirince Cumhurbaşkanı Gül, Nazi cinayetlerini hatırlatarak hiçbir ülkenin mükemmel olmadığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün daveti üzerine Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Çankaya Köşkü'nde resmi törenle karşılandı. Başbaşa ve heyetler arası görüşmeden sonra iki cumhurbaşkanı ortak basın toplantısı düzenledi.
Alman Cumhurbaşkanı Gauck, Twitter yasağı konusunda eleştiriler yöneltince Cumhurbaşkanı Gül, Almanya'daki Nazi cinayetlerini hatırlatarak hiç bir ülkenin mükemmel olmadığını söyledi.
"Demokrasi herkesin hemfikir olduğu bir yapı olamaz. Toplumda arklı güçler arasında diyalog halidir." diyen Almanya Cumhurbaşkanı Gauck, dışardan gelen soru ve eleştiriden rahatsızlık duyulmaması gerektiğinin altını ifade ederek ''Bu kadar güçlü bir hükümet, yargıya karşı neden girişimde bulunuyor? Veya medyaya karşı neden tepki gösteriyor? Çünkü sağlam bir güç temeli var. Ve bu soruları birbirimize soruyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı ile hemfikirim; biz dışardan gelen sorulara muhtacız. Yurt dışındaki dostlarımdan beklerdim eleştirel soru yöneltmelerini.'' sözlerine yer verdi. Gauck, süreçten iyimser olduğunu kaydederek "Sayın Gül gibi güvendiğiniz kişilerle karşılaştığınızda soruları da açık bir şekilde ifade etmek gerekiyor." dedi.
"HİÇBİR ÜLKE MÜKEMMEL DEĞİL"
Gauck'un bu ifadelerinden sonra söz alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hiçbir ülkenin, kendisinin mükemmel olduğunu iddia edemeyeceğini dile getirerek şöyle devam etti:
"Bu çerçeve içerisinde Almanya'da da biraz önce bahsettiğim, aşırı sağcıların katlettiği insanlar ve uzun süre bunların nasıl ailelerini cinayeti işlediler diye suçlanmaları, sonunda ortaya çıktığında nasıl utanacak durumların ortaya çıktığını bildiğimiz gibi çok ırkçı, ırk düşmanlığı yapılıcı, İslamofobi ve bu tip uygulamaların da nasıl Avrupa'da ve birçok Avrupa ülkelerinde olduğu bir gerçekse bunlar AB'ye yakışır mı diye sorduğumuzda bunların hiçbirinin AB'ye, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, çoğulculuğa yakışmayan vasıflar olduğunu görürsek, bizde de eğer bazı olumsuzluklar varsa bunları da bu şekilde görmek gerekir. Önemli olan şey noksanlıkların farkında olmak ve noksanlıkları düzeltmek için azimli olmaktır. Türkiye'yi eğer on sene önceyle mukayese ederseniz, bugünkü Türkiye'nin ne kadar çok ilerlemeler yaptığı, demokratik standartlarını, insan hakları standartlarını, hukuk standartlarını, özgürlük standartlarını ne kadar yukarı taşıdığı gayet açık, ortadadır."