İngiltere ile 'hesap dondurma' krizi çözülüyor
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki bir mahkemenin kararı nedeniyle İngiltere’de Türk misyonlarının hesaplarının dondurulmasının neden olduğu sorunun çözümü için adım atıldı.
Dünya
14.01.2016, 23:25 14.01.2016, 23:31

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond arasında bu akşam yapılan görüşmede, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki bir mahkemenin kararı nedeniyle İngiltere’de Türk misyonlarının hesaplarının dondurulmasının neden olduğu sorunun çözümü için adım atıldı.
Çavuşoğlu, “Sanırım burada Viyana Sözleşmesi'nin hatırlatılmasında bir aksaklık olmuş. Bürokratik bir engel olmuş. Ama tabi ki İngiliz mahkemeleri de Türkiye’deki mahkemeler de taraf olduğumuz sözleşmelere göre hareket etmelidir. Bu sorunun çözüleceğini de zaten dostumuz Philip söyledi” dedi.
Milliyet'in haberine göre Ankara’da düzenlenen 8. Büyükelçiler Konferansı çerçevesinde bir görüşme yapan Çavuşoğlu ve İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, bugün akşam saatlerinde yaptıkları ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
SÖZLEŞME İÇ HUKUKUN ÜSTÜNDE
İngiltere’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destek için teşekkür eden Çavuşoğlu, "Umarım bu son fırsat penceresi kaçırılmaz" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde bir mahkemenin aldığı karar nedeniyle Birleşik Kırallık'ta bir Kraliyet mahkemesinin bazı bankalardaki Türk misyonlarının hesaplarını dondurma yönünde aldığı kararı da değerlendirdi.
Bir gazetecinin, 1961 ve 1963 Viyana Sözleşmeleri'ni hatırlatarak, bu kararın uluslararası sözleşmelere aykırı olup olmadığı yönündeki sorusuna Çavuşoğlu, "Tabi ki mahkemelerin bağımsızlığına biz de inanıyoruz ve hükümetlerin de müdahale etmemesi gerekir. Ama taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler var ve bu sözleşmeler iç hukukun üstündedir. Mahkemeler de bizde olduğu gibi, buna uymak zorundadır" karşılığını verdi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Sanırım burada Viyana Sözleşmesi'nin hatırlatılmasında bir aksaklık olmuş. Bürokratik bir engel olmuş. Ama tabi ki İngiliz mahkemeleri de Türkiye’deki mahkemeler de taraf olduğumuz sözleşmelere göre hareket etmelidir. Bu sorunun çözüleceğini de zaten dostumuz Philip söyledi. Diğer taraftan, Ada’da devam eden müzakere sürecini sekteye uğratacak adımlardan da mahkemelerin de herkesin de kaçınması lazım."
Çavuşoğlu, tüm mahkemelerin bu konuda hassas olması gerektiğini vurgulayarak, "Burada bu sözleşmelerin hatırlatılmasıyla ilgili bir eksiklik olmuş. Ama en kısa sürede düzeltileceğine inanıyoruz. Bu hatırlatmanın da, mahkemeye müdahale gibi algılanmaması lazım" diye konuştu.
En kısa zamanda İngiltere'ye bir resmi ziyaret gerçekleştireceğine işaret eden Çavuşoğlu, Büyükelçiler Konferansı'na katıldığı için İngiliz mevkidaşına teşekkür etti.
TÜRK BÜYYÜKELÇİLİĞİ’NİN HESAPLARININ DONDURULMASI ENDİŞE VERİCİYDİ
İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond da, bir basın mensubunun "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi mahkemesinin aldığı karar nedeniyle İngiltere'de bir mahkemenin Türk Büyükelçiliğindeki hesapları geçen hafta dondurulmuştu. Bu karar uluslararası hukuka aykırı değil mi? İngiliz hükümeti bu konuda hangi adımları atmayı düşünüyor" sorusuna karşılık, ülkesindeki mahkemelerin tamamıyla hükümetten bağımsız olduğunu söyledi.
"Ancak bu durumda Dışişleri Bakanlığı olarak müdahale etmeye gayret gösterdik" diyen Hammond, dondurulmuş olan bazı hesapların Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğinin hesapları olduğu ve bu nedenle Viyana Sözleşmesi'nin koruması altında olduğu konusunda müdahalede bulunduklarını anlattı. İngiliz Bakan, "Bu sorunu çözmek için tabii ki gerekli adımları atıyoruz. Bu, aslında endişe verici bir durum ama maalesef kontrol edebileceğimiz bir süreç değildi" ifadelerini kullandı.
19
hafif yağmur