Asırlık sandalyeci dükkânı
Lübnan’ın Trablus şehrinde yaşayan 70 yaşındaki Ümran Usta ahşap sandalyeler imal ederek bu sanatı yaşatmak için mücadele veriyor.

Trablusşam'ın arka sokaklarında küçük bir dükkân. İlk bakışta dikkat çekmeyen, hatta önünden geçerken bile fark edilmeyen bu dükkânın sahibi olan Ümran Usta; ailesinden miras kalan geleneksel Arap sandalyelerini imal etme zanaatını bugün devam ettiriyor. An'anevî olanın diri tutulmaya çalışıldığı bir şehir olarak dikkat çeken Trablus'daki 150 senelik dükkânda mesleğini yaşatmaya çalışıyor. Arap sandalyesi olarak meşhur olan sandalyelerle Trablus’un hemen her evinde karşılaşmak mümkün. Zamanın ilerlemesi ve teknolojinin gelişmesi Ümran Usta’yı etkilemiyor. O, zamana inat ahşaba elleriyle şekil veriyor ve yaşatıyor.
İhtiyar delikanlı Ümran Usta “sandalyeleri buradan Ortadoğu'ya ihraç eden tek yer bu dükkândır. Ortadoğu'nun her köşesine eskiden bu sandalyeleri gönderirdik. İşler o zaman çok iyiydi. Ancak zamanla yavaşladı. Plastik sandalyeler, Arap sandalyesi dediğimiz ürünlerin yerini aldı. Arkamızda devlet desteği de olmayınca da sokaklardan yavaş yavaş silinmeye başladı” sözleriyle üzüntüsünü belirtiyor.
El işlemeciliğinin güzel bir örneği olan bu ürünlerin yerini modern aletlerin almasıyla Ümran Usta da eski müşterilerini kaybetmiş. Devletten de beklenen destek gelmeyince şehirde Arap sandalyesi yapan diğer dükkânlar kapanmış. Ancak Ümran Usta ailesinden miras kalan bu dükkânı ayakta tutmaya kararlı. Ümran Usta dükkânın hayatındaki yeri ve Arap sandalyesinin önemini “bu sanat bizim ailemizin bir mirası. Bu dükkânın kapanması tüm ailenin onca yıllık emeğinin de kaybolması demek. Ben bu geleneği yaşatmaya çalışıyorum. Bu manevi değeri benim için oldukça fazla. Her yerde değersiz eşyaların çoğaldığı bu zamanda manevi ve kültürel değeri olan bu mirası hayatta tutmaya kararlıyım” diyerek kararlılığını ifade ediyor.
Osmanlı Devleti sınırları içerisinde Trablus ismini taşıyan iki tane şehir olduğu için, Osmanlılar Lübnan'daki bu şehre Trablusşam, Kuzey Afrika'daki şehre (günümüzde Trablus, Libya) ise Trablusgarp ismini verdiler.
Trablusşam, Lübnan’ın Şimal vilâyetinin merkezi ve 2. büyük şehridir. Beyrut’un 85 km kuzeyinde yer alan şehrin nüfusu 500.000’dir. Nüfusunun yaklaşık % 80'i Sünnî Müslüman olan şehirde, Hıristiyan ve diğer mezheplerden insanlar da yaşamaktadır.
Kaynak: Kuzey Haber Ajansı