Konya'nın Akçe Gizlemez Camisi

Günümüzde de ibadete açık olan cami, Selçuklu Sultanı 1. İzzeddin Keykavus döneminde yani milâdî 1215 senesinde inşaa edilmiştir.

Dünyanın Bir Ucu 18.12.2015, 19:23 18.12.2015, 19:30
Konya'nın Akçe Gizlemez Camisi

Selçuklu mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan Akçe Gizlemez Cami, giriş kapısı, kenar süslemeleri, mihrap ve minberinde bulunan motifleri ile dikkati çekmektedir. Hacı Ferruh Efendi'nin mimar Ramazan'a "öyle bir duvar işçiliği istiyorum ki, taşların arasında akçe dahi gizlenemesin" demesi üzerine yapıldığına inanılan camide, kâinatı sembolize eden teferruat ebediyeti ifade ediyor.

Selçuklu eserleri içinde ikinci grup mescit örneklerinden olan caminin, tek kubbesi bulunmaktadır. Bu grup mescitlerde, mescidin girişinde ön giriş bölümü vardır ve baştan başa kesme taşla yapılan caminin taş işçiliği mükemmeldir. Giriş kapısı mermer üzerine geometrik bezemelidir.



Giriş kapısının üstünde bulunan kitâbede eseri yapan mimarın Kayserili Ramazan bin Güneş olduğu yazılıdır. Caminin mihrabı geometrik bordürlerle çevrilidir. Bordürlerdeki geçmeler ve yıldızlar evreni simgeliyor. Giriş kapısı, kenar süslemeleri, mihrap ve minberinde bulunan motiflerin her biri farklı mânâ ifade etmektedir. Detayların kâinatı ve sonsuzluğu sembolize etmesinden yola çıkarak, caminin en eski Selçuklu yapılarından olduğu anlaşılıyor.

Kesme taştan yapılmış olduğundan ötürü halk arasında 'Taş Cami' olarak da bilinen cami, bir çok akademik araştırmaya konu olmuştur. Caminin bânisi Hacı Ferruh efendinin mezarı caminin bitişiğindedir.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?