Yenice'nin temiz havasında kamp
Karabük’ün Yenice ilçesi sınırlarında bulunan Yenice ormanları, son yıllarda yapılan çalışmalarla tabiatı seven insanlar için bir cazibe merkezi haline geldi.

Yenice ormanları içindeki Çitdere ve Kavaklı mevkileri, zengin ekosistemleri nedeniyle koruma altında. Çitdere’de porsuk, fındık, karaçam, akçaağaç, sapsız meşe ve dağ karaağacı; Kavaklı’da ise anıt porsuk ve fındık ağaçları egemen.
Karabük Valiliği’nin teşebbüsüyle Yenice ormanları içindeki 5 kısa, 9 günübirlik, 5 kamplı uzun yürüyüş rotası ve 7 bisiklet rotasının ayrıntılı çalışması yapılarak bir kitapta toplandı. Bu çalışma ile Yenice ormanlarının birçok yeni özelliği ortaya çıkarıldı, ormanlar dört mevsim yürüyüş ve kamp yapılabilecek bir alana dönüştü. Yenice ormanlarında tabiat yürüyüşleri ve kampçılık dışında kaya tırmanışı, kanyon geçişi gibi başka doğa sporları da yapmak mümkün. Alanda üç adet kanyon geçiş parkuru bulunuyor. Bunlardan Küçük Şeker Kanyonu 3 kilometre, Büyük Şeker Kanyonu 4,5 kilometre ve Kızılkaya Vadisi parkuru 12 kilometre uzunluğunda.
Yenice Ormanları yüksek bir tepeden bakıldığında uçsuz bucaksız bir denizi andırıyor. Şairlere ilham kaynağı olacak güzelliği özellikle sonbaharda açık yeşilden sarıya, kimi yerlerde kırmızıya ve her üç rengin ara tonlarına kadar birçok rengin fırça izleri gibi dağıldığı bir renk bahçesine dönüyor. Manzaraya bakarken içinizi ebediyetle alakalı bir ferahlık kaplıyor. Bölge, ormanın yanısıra mağaraları, yaylaları ve Şeker Kanyonu ile de özel bir ilgiyi hak ediyor.
Anıt ağaçları, kesintisiz ormanları, tabii yaşlı orman ve çok katmanlı yapısı ile Türkiye’nin en mühim ve verimli orman alanlarının başında gelen Yenice Ormanları bitkiler, kuşlar, memeliler, sürüngenler ve kelebekler gibi pek çok canlı türüne hayat ortamı sağlıyor.
Batı Karadeniz Bölgesi’nde yaklaşık 75 bin hektarlık bir alanı kaplayan orman daha çok ağaçları ile anılması gerekiyor. Ormanda; meşe türleri, kayın ağaçları, göknar, gürgen, sandal, funda, beyaz çiçekli laden, akçakesme, menengiç, erguvan ve sumak gibi ağaçlar sizi misafir ediyor. Yaşları 500 yılı bulan anıt ağaçlar da ormanı değerli kılan diğer karakterler.
Çitdere çevresinde porsuk, fındık, karaçam, çınar yapraklı akçaağaç, kayın gövdeli akçaağaç, sapsız meşe ve dağ karaağacı anıt ağaçları bunlardan sadece birkaçıdır. 33 farklı ağaç türüne sahip ormanın çiçek türlerinin zenginliğini tahmin edebilirsiniz. Ormanda yaşayan hayvan cinsleri de oldukça fazla...
Porsuk, bozayı, vaşak, yaban kedisi, kurt, çakal, tilki, karaca, ulu geyik, yaban domuzu ve ağaç sansarına ev sahipliği yapan orman, farklı kuş türlerine de hayat imkânı sunuyor. Aksırtlı ağaçkakan, ortanca ağaçkakan, alaca sinekkapan, küçük yeşil ağaçkakan ve çizgili ötleğen gibi ılıman kuşak orman biyomu türlerinin büyük popülasyonu da ormanın gerçek sakinleri arasında yerlerini alıyor.
Özellikle açıkhava faaliyetleri için pek çok imkân bulabileceğiniz ormanda, yürüyüş güzergâhları, bisiklet, kanyon yürüyüşleri, kaya tırmanışı, foto safari, kuş gözlemi, botanik yürüyüşleri, rafting ve yamaç paraşütü, jeep safari yapılabilir.
Kent ormanı, Fındıkaltı, Büyükdüz, Küre Havuzu, Sorgun Yayla ve Göktepe Yaylası kamp ve karavan etkinlikleri için ideal adreslerden... Alanda, Yenice Nehri’nin ve kollarının çevresindeki arazilerde kurulmuş birkaç köy dışında yerleşim alanı bulunmuyor. Sonbahar aylarında tam bir ziyaret mekânı olan Yenice ormanlarında konaklamak için orman evlerinden yararlanılabilir.
Bolu Dağları’nın kuzeybatısında İncedere, Şimşirdere, Çitdere su toplama havzalarını ve Safranbolu ilçesinin batısında yer alan ormanları ihtiva eden bölge, 100 metreden başlayarak yaklaşık 2000 metreye kadar yükselen engebeli yeryüzü şekillerine sahip. Ve bu topografya sayesinde bâkirliğini ve biyolojik çeşitliliğini koruyabilmiş.