SBS tercih işlemlerinde dikkat edilmesi gerekenler
SBS Tercih işlemleri OYP puanına göre yapılacak. Öğrencilerin OYP - Ortaöğretime Yerleştirme Puanı 2009, 2010 ve 2011 yıllarında girmiş oldukları SBS ve bu yıllarda okullarında gösterdikleri başarının tümünü yansıtıyor

Zehra Gülle/ Dünya Bülteni
4 Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilen ilköğretim okulları 8. Sınıf öğrencilerinin katıldığı SBS Sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından veli ve öğrencileri tercih heyecanı sardı.
SBS Tercih işlemleri OYP puanına göre yapılacak. Öğrencilerin OYP - Ortaöğretime Yerleştirme Puanı 2009, 2010 ve 2011 yıllarında girmiş oldukları SBS ve bu yıllarda okullarında gösterdikleri başarının tümünü yansıtıyor.
OYP’ ye göre yapılacak tercih ve yerleştirme işlemlerinde, geçmiş yıllara göre bazı farklı uygulamalar söz konusu olduğundan, tercih yapılırken http://oges.meb.gov.tr/ adresinde yayınlanan tercih ve yerleştirme e-kılavuzunun özenle ve dikkatle okumaları gerekiyor. Özellikle, Tercih Listesinin bir kez düzenleneceği, daha sonra ikinci bir tercih veya düzeltme işlemi yapılmayacağı, tüm yerleştirme işlemlerinin bu tercihe göre yapılacağı dikkate alınarak tercihlerin özenle ve dikkatle yapılması gerekiyor.
Geçen yıl uygulanmaya başlanan yedek liste uygulanmasında yeni bir düzenleme ile okulların yedek kayıt listesinde yer alacak öğrenci sayısı artırılmış ve bir öğrencinin birden fazla okulun yedek listesinde yer almasına imkân sağlanmış durumda.
SBS TERCİH İŞLEMLERİ
Yerleştirme işlemleri için tercihler, 20 Temmuz 2011 tarihine kadar en fazla 12 (on iki) tercih olmak üzere http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr veya https://eokul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerindeki okulların tercih kodlarına göre bireysel olarak elektronik ortamda yapılıyor.
Elektronik ortamda tercih yapamayan veliler, tercih ve yerleştirme e-kılavuzunda yer alan "Yerleştirme İşlemi Tercih Ön Çalışma Formu"nu doldurup imzalayarak okul müdürlüğüne teslim edecekler.
Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylamadan önce yapılacak. Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik olarak onaylanacak. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih yapmamış sayılacak. Bu durumda okul müdürlükleri sorumlu olacaklar.
Tercih ve yerleştirme ile ilgili tüm işlem ve bilgilendirmeler http://www.meb.gov.tr, http://oges.meb.gov.tr ile https://eokul.meb.gov.tr adreslerindeki veli bilgilendirme sisteminden sürekli olarak yapılacak.
Okulların kayıt kabul ve nakil işlemleriyle ilgili bilgiler bu kılavuzun II. bölümünde açıklanmaktadır. Tercih işlemleri için bu bölümün dikkatlice incelenmesi gerekiyor.
Tercih başvurusu sadece bir kez yapılacağından ve başvuru işleminden sonra değiştirilemeyeceğinden öncelik sırasına ve bir önceki yıl okul taban puanlarına dikkat edilerek yapılmalı.
YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ
OYP'si 196 ve üstü olup tercihte bulunan tüm öğrenciler yerleştirmeye katılabiliyor.
Yerleştirme işlemi yapılarak öğrencilerin asil ya da mülakat hakkı kazandıkları tercihleri belirlendikten sonra, herhangi bir tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştikleri tercihten daha üstteki tercihleri ile herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin tüm tercihleri dikkate alınarak yedek yerleştirme yapılır. Yedek yerleştirme sonucunda öğrenciler birden fazla tercihine yedek olabilirler. Yedek yerleştirme yapılacak okulların kontenjan sayıları, asil kontenjan sayısının 8 katı alınarak belirlenecek.
Yerleştirme işlemi tamamlandığında bazı öğrenciler hem asil hem yedek olarak, bazı öğrenciler sadece asil olarak ve bazı öğrenciler ise sadece yedek olarak tercihlerine yerleştirilmiş olabilirler. Bazı öğrenciler ise hiçbir tercihinde asil ya da yedek olamayabilir.
Yerleştirme sonuçları açıklandığında öğrencilerin "Sınav Sonuç Belgesi"nde, herhangi bir ortaöğretim kurumuna asil olarak yerleştirildiği okul var ise bu okulun bilgileri, yedek olarak yerleştirildiği okul/okullar var ise yedek okullar ve bu okulların kayıt dönemleri hakkında bilgiler bulunacak. Ayrıca veliler https://eokul.meb.gov.tr adresindeki "Veli Bilgilendirme Sistemi"nden sürekli olarak bilgilendirilecek. Bu nedenle velilerin belirtilen İnternet adresini yerleştirme takvimi boyunca takip etmeleri gerekmekte.
OYP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 26 Temmuz 2011 tarihinde http://www.meb.gov.tr ve http://oges.meb.gov.tr adreslerinde ilân edilecek. Öğrenciler T.C. kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek.
Asil kayıtlar:
Yerleştirme sonuçları açıklanınca tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrenci, 01–05 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar asil olarak yerleştirildiği okula giderek kaydını yaptırabilecek.
Asil listeden kayıt hakkı kazanan öğrenciler 01–05 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıt yaptırmamaları durumda bu haklarını kaybedecek.
1. Yedek kayıt:
Yerleştirme sonuçlarına göre tercihlerinden birini asil olarak kazanan öğrencilerin kayıt dönemi sona erdikten sonra, 06 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren boş kalan kontenjanlar ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar öğrenciye, daha önce açıklanan yedek sırası dikkate alınarak kayıt hakkı verilecek. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara 08–12 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar kayıtlarını yaptırabilecekler.
2. Yedek kayıt:
Birinci yedek kayıt dönemi sona erdiğinde boş kalan kontenjanlar 13 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilecek. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilecek. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 15–19 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptırabilecekler.
3. Yedek kayıt:
İkinci yedek kayıt dönemi sona erdiğinde boş kontenjanlar 20 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilir. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilecek. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 22–26 Ağustos 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptırabilecekler.
4. Yedek kayıt:
Üçüncü yedek kayıt dönemi sona erdiğinde boş kontenjanlar 27 Ağustos 2011 saat 15.00'ten itibaren ilan edilir. Her okulun boş kontenjan sayısı kadar yedek listeye göre sıradaki öğrencilere kayıt hakkı verilecek. Öğrenciler e-okul kayıtlarına göre yedek listeden kayıt hakkı kazandıkları okullara kayıtlarını, 05–09 Eylül 2011 tarihleri arasında saat 17.00'ye kadar yaptırabilecekler.
Yapılan yerleştirmelerin sonucunda herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilemeyen, yerleştirildiği hâlde kayıt yaptırmayan veya kayıt yaptırıp da daha sonra sildiren öğrenciler sınavsız öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına kayıt yaptırabilecekler.
Yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler, verilen kayıt süresi içerisinde kayıtlarını yaptırmamaları durumunda bu haklarını kaybederler. Herhangi bir okula kayıtlı iken yedek listeden başka bir okula kayıt hakkı kazanan öğrenciler bu haklarını kullandıkları takdirde, bir önceki okuldaki kayıtları sistemden otomatik olarak düşer.
Veli ve öğrenciler her türlü soruları için Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurduğu Alo Eğitim hattına 7 gün 24 saat (444 83 83) başvurabilecekler.