6.Uluslararası gençlik buluşması
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) “İslâm Dünyasında İnsan Hakları” konulu “6.Uluslararası Gençlik Buluşması”nı 11-17 Temmuz 2011 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştiriliyor.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
İnsan hakları düşüncesi ve kavramı bugün pek çok tartışmanın merkezinde yer almaktadır. İslâm medeniyeti içerisinde İslâm tarihi kadar köklü bir geçmişe sahip olan ‘insan hakları’ anlayışının Batı kaynaklı bir değer gibi algılanması ve kavramın gelişim sürecine İslâm dünyasının katkısının oranı bugün üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir husustur. İslâm’ın kaynaklarında ve İslâm hukukunda kabul edilen temel hak ve hürriyetler veya insan haklarının uygulamada bugün farklılıklar arz etmesi İslâm dünyasının çözmesi gereken en mühim problemlerdendir.
Günümüzde Müslüman dünya, insan hakları kavramının sadece tüketicisi durumuna düşmüş olup özellikle uluslararası basın-yayın kuruluşlarınca insan hakları karnesi düşük bir şekilde görülmekte/gösterilmektedir. Bu yayınların bir kısmı şüphesiz gerçekleri yansıtmaktadır. Zira İslâm dünyasında insan hakları düşüncesi çerçevesindeki fiili durum, inançlarla ve teorik esaslarla örtüşmemektedir. Ancak bu yayın ve kanaatlerin bir kısmı kasıtlı olarak İslam dünyasının şu anki halinden yola çıkarak İslam’ın esaslarını da aynı çerçevede değerlendirmektedir. Yine böylece son yıllarda şiddeti ve çeşidi gittikçe artan İslam karşıtı veya İslamofobik politika ve yayınlara destek olmak amaçlanmaktadırlar.
İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin 11-18 Temmuz 2011 tarihleri arasında, İstanbul’da altıncısını düzenleyeceği Uluslararası Gençlik Buluşmasının konusu “İslâm Dünyasında İnsan Hakları” olarak belirlenmiş.
Bu buluşmada İslâm dünyasının genç sivil toplum temsilcileri insan hakları kavramı, İslâm dünyasının insan hakları düşüncesine katkısı ve uygulamalarla alakalı olarak hem konunun uzmanlarından seminerler alacak hem de bu çerçevede sunumlar yapacak. Konu buluşmanın üç günlük forum kısmında tüm yönleriyle tartışılıp ele alınacak.
“İslam Dünyasında İnsan Hakları” Forumunda Müzakere Edilecek Başlıca Konular
1- İslâm’da insan hakları: “Kavramsal çerçeve ve tarihi süreç”
2- Karşılaştırmalı analiz: İnsan haklarının sosyolojik ve hukuki gelişimi
3- İnsan hakları raporları
4- İnsan hakları kurumları ve karşılaştıkları problemler
5- Batı’da yaşayan Müslümanların sorunları ve çözüm yolları
6- İslâm dünyasında insan hakları sorunları
7- Arap âlemindeki son gelişmelerin insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi
8- İslam dünyasındaki çözüm arayışları
Gençlik buluşmasına tebliğ göndermek istenler için son katılım tarihi 23 haziran. Tebliğler İngilizce olarak sunulacak.
Bilgi İçin 0212 531 52 52 [email protected]