banner39

İsrail ablukası altında 1 Mayıs kutlaması

Gazze'de 1 Mayıs, Mısır yönetiminin sınırdaki tünelleri yıkmasının neden olduğu "yüksek işsizlik oranının" gölgesinde kutlanıyor

Filistin 01.05.2014, 15:34 01.05.2014, 15:59
İsrail ablukası altında 1 Mayıs kutlaması

Dünya Bülteni/Haber Merkezi

Gazze'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, İsrail'in ablukası ve Mısır yönetiminin sınırdaki tünelleri yıkmasının neden olduğu "yüksek işsizlik oranının" gölgesinde kutlanıyor.

Gazze Sendikalar Birliği'nden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklama, İsrail'in Gazze'ye yönelik ablukası ve Mısır ile Gazzearasındaki tünelleri yıkılması nedeniyle bölgedeki 330 bin Filistinli işçiden 170 bininin işini kaybettiğini ortaya koydu. Bu durumun, işsiz kalanların aileleriyle yaklaşık 615 bin kişinin ekonomik anlamda olumsuz etkilenmesine neden olduğu ifade edildi. 

Sınırdaki tünellerin kapatılmasının, ekonominin gerilemesine neden olduğu vurgulanan açıklamada, tünellerde çalışan 3 bin kişinin de tek ekmek kapılarını kaybettiği, ayrıca 13 kiremit, 30 çimento,145 mermer, 250 tuğla fabrikasının kapatılmasına, söz konusu fabrikalarda çalışan 3 bin 500 kişinin ise işsiz kalmasına sebep olduğu belirtildi.

Ablukayla Mücadele Halk Komitesi Başkanı Cemal el-Hudari, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargonun 8'inci yılında daha da şiddetlendiğini belirterek, ambargo nedeniyle bölgedeki 2 bin 500 fabrika ve atölyenin kısmen veya tamamen kapandığını ifade etti.

İnşaat malzemelerinin girişinin engellenmesi nedeniyle 500 milyon dolarlık Arap ve uluslararası projenin durduğunu hatırlatan Hudari, "İsrail'in inşaat malzemelerinin girişine izin vermemesi bununla alakalı bütün meslekleri etkiledi.1 milyon Gazzeli hayatlarını uluslararası gıda yardımlarıyla idame ettiriyor. Bu verilerle yoksulluk oranı yüzde 80'leri aşacak" diye konuştu.

Gazze'deki Tekstil İşçileri Sendikası, artık tünellerden kumaş gibi gerekli malzemelerin bölgeye girmemesi, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı yoluyla gelenlerin ise sınırlı sayıda olmasının, 100 tekstil fabrikasının tamamen üretimi durdurmasına ve bu sektörde çalışan yaklaşık bin işçinin işsiz kalmasına neden olduğunu belirtti.

Gazze'deki Filistinli İşadamları Derneği Başkanı Ali Hayek, ciddi boyutlara varan ablukanın bölgeyi ekonomik yönden uçurumun kenarına sürüklediğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bugün şok edici rakamları sıralama günü. İşsizlik oranı sene içerisinde yüzde 50'yi aşabilir. İnşaat alanı başta gelmek üzere bütün sektörlerdeki durgunluk binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oluyor. Bu bölgede şimdiye kadar yaşanmamış olan bir felaket. İnşaat sektörü bölge için önemli. İşçilerin yüzde 23'ü söz konusu sektörde çalışıyor ve bu sektör gayrı safi yurtiçi hasılanın yüzde 33'ünü karşılıyor." 

İnşaat İşçileri Sendika Başkanı Nebil Ebu Muaylak ise "Ambargodan 300 inşaat şirketi etkilendi. Bölgeye inşaat ve altyapı için gerekli olan malzemelerin girişine izin verilmemesi nedeniyle 280 şirket kapısına kilit vurdu, 20'si ise kısmi olarak çalışıyor. İnşaat sektörünün durması dolayısıyla 30 bin işçi doğrudan, 40 bini dolaylı olarak etkilendi" dedi.

Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapatmıştı. İsrail ambargosunun yanı sıra 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah Sınır Kapısı'nı kapatması ve tünelleri yıkması, 1,8 milyon Filistinlinin, ekonomik sıkıntılarla boğuşmasına neden oluyor.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?