banner39

ABD, Uzakdoğu'ya askeri üsle dönüyor

ABD Başkanı Obama, ziyaret ettiği uzakdoğu ülkeleriyle askeri anlaşmaları yenileyerek Çine mesaj veriyor...

Gündem 28.04.2014, 13:52 02.05.2014, 16:06
ABD, Uzakdoğu'ya askeri üsle dönüyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

ABD Başkanı Barack Obama, Uzak Doğu ziyaretinde gittiği ülkelerle Çin'e karşı yorumlanabilecek çeşitli anlaşmalar yaptı. Özellikle Filipinlerde tekrar askeri üs kurması dikkat çekiyor.

Obama, gezisinin ilk durağı olan Japonya'da ülkenin başbakanı Shinzo Abe ile yaptığı görüşmede bu ülke ile güvenlik anlaşmaları yapılacağını söyledi. Obama'nın bugün gideceği Filipinler ile de ABD'li yetkililer bir anlaşma imzaladı. Anlaşma uyarınca ABD askerleri 20 yıl aradan sonra bu ülkeye dönüyor.

Daha önce güney doğu asya ülkeleirnyle bir dizi anlaşma imzalayan Obama bu kez gittiğiğ üç ülkede askeri konulşarın  öne çıkması diğkakt çekiyor. özelliğkle Rusya'nın Kırım'ı ilhakından sonra ABD'nin Çin'den de benzer eylemler beklediği ve bunun için tedbirler alma yoluna başvurduğu bildiriliyor. WPJ yorumuna göre ABD silahlı kuvvetleri bölgeye uçak gemileri göndermek gibi seçenekleri değerlendiriyor. Bombalama uçakları ve yüzen hava üslerinin yanında ABD'nin önlemleri arasında Çin yakınlarında izlemeleri daha da artırma ve yüzen üslerin müttefik ülkelere daha sık uğraması gibi seçenekler de yer alıyor.

ABD'nin söz konusu askeri adımlarını  Japonya, Güney Kore ve Filipinler desteklerken Malezya, Çin ile olan özel ilişkileri sebebiyle temkinli yaklaşıyor.

MALEZYA'NIN DURUMU

 Malezya’nın en büyük ticari partneri olmasının yanı sıra ülkede önemli bir sayıda çin asıllı nufus bulunuyor ve bunalr ekonomiğniğn öenmli kısmına hakim. Bu durumu kuala lumpurdan yazana Dünya bülteninden Mehmet Özay şu şekiğlde özetliyor:. Çin’in, aynı zamanda Malezya’nın yatırım iklimine sıcak baktığı ve giderek artan sayıda Çin şirketinin Malezya’da yatırımlara başladığı da biliniyor. Çin, Malezya’nın dış ticaretinde 40 milyar dolarla ilk sırada yer alırken, ABD dördüncü sırada yer alıyor.

Malezya’nın G-20 grubu içinde yer alırken, 2015 yılında ASEAN dönem başkanlığını üstlenmesi ile de ABD için bölgede vazgeçilmez bir stratejik partner önemi kazanıyor. Bu sebeple Obama'nın malezya ziyaretinde iki ülke arasında kapsamlı işbirliği anlaşması imzalanmasına rağmen güvenlik konuları konuşulurken Çin'in adı açıkça zikredilmedi. Basın açıklamalarında da Malezya’nın Çin’le olan hem kendi nüfusu hem de dış politikası açısından özel konumu nedeniyle bu ülkenin adı açıkça anılmadı.  Malezya’nın Güney Çin Denizi’nde anlaşmazlığa taraf olan ülkelerden biri olması ve bu anlamda Çin’le henüz restleşmeye girmek istememesi de diğer bir sebep olarak görülüyor.

 Malezya için en son seçenek,  ‘Çin mi Amerika mı’ seçeneğiyle akrşıklarşıya kalmak.  Malezya hükümetinin böylesi bir çıkışa mani olacak girişimleri Amerikan makamları nezdinde önceden yapmış olduğunu savunuyor.

Malezyanın çekincelerine rağmen Obama ziyaret ettiği diğer ülkelerin desteğini alarak Çin'i kuşatmış olduğu yorumları yapılıyor...

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?