Ahmet Şık, Türkiye'yi AP'de şikayet etti
Ergenekon davasının tutuksuz yargılanan sanıklarından Ahmet Şık, Avrupa Parlamentosunda yaptığı konuşmada Türkiye'yi şikayet etti

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Ergenekon davasının tutuksuz yargılanan sanıklarından Ahmet Şık, Türkiye'ye basın özgürlüğü konusunda uyarılarda bulunan Brüksel'deki bazı gruplar tarafından Avrupa Parlamentosu'na (AP) misafir edildi. Konuşmasının büyük bölümünü Ak Parti iktidarını ve Gülen Cemaati'ni eleştirmekle geçiren Şık, yargılandığı davadan büyük ihtimalle mahkumiyet alacağını söyledi. Şık, Ergenekon ve KCK davalarına bakan mahkemelerin kaldırılması gerektiğini iddia etti.
Şık, AP'de Türkiye'deki gazetecilere yönelik davaları izlemek için kurulan grupta konuştu. Grup, Ahmet Şık'ı davet ettiği duyurusunda Türkiye'de 100 civarında gazetecinin yazdıkları nedeniyle tutuklu olduğunu savundu.
Duyuruda "Ahmet Şık, insan hakları ihlalleri ve Türkiye'nin iç politikasına yönelik röportajlarıyla biliniyor" ifadeleri kullanıldı.
Şık konuşmasında, Türkiye'de Terörle Mücadele Yasasını ve Ergenekon ile KCK'ya gibi davalara bakan mahkemeleri eleştirdi.
Bu mahkelerin kaldırılması gerektiğini savunan Ahmet Şık, zaman zaman yaptığı savunmaya atıfta bulundu.
Türkiye'nin "devlet içinde devlet ile geçmişte yaşanan darbelerle yüzleşme fırsatını kullanamadığını" belirten Ahmet Şık, burada da cemaate yönelik açıklamalarda bulundu.
Ahmet Şık, Türkiye'de diktatörlüğe doğru gidildiğini iddia etti.
Ahmet Şık’ın konuşmasının ardından söz alan AP Liberal Grup Başkan yardımcısı Alexander Graf Lambsdorff, “Gülen cemaati bütün dünyada hoşgörü ve diyalog mesajları veriyor. Bunun sadece savunucusu olunabilir. Gülen cemaatinden gizemli bir örgüt olarak bahsediyorsunuz. Sizce cemaatin gerçek niyeti nedir?” sorusu üzerine Ahmet Şık, “Ben de bilmiyorum, cemaatin gizemli halini merak ediyorum sadece. Bir sivil toplum kuruluşu niçin güvenlik bürokrasisi içerisinde örgütlenmek istiyor sorusuna cevap arıyorum.” karşılığını verdi.
İNGİLİZ VEKİL DUFF'TAN ŞIK’A TEPKİ: TEK YANLI BAKMAMAK GEREK
AP Liberal grubun İngiliz üyelerinden Andrew Duff ise Şık’ın aksine olaya diğer boyutlardan da yaklaşılması gerektiğini savundu.
Andrew Duff, “AK Parti iktidarı önceki Kemalist iktidarların başaramadığı askeri vesayeti kaldırma noktasında cesur adımlar attı. Yeni anayasa çalışmasında, devleti halktan koruma yerine halkın devlet tarafından korunması ilkesi yerleştirilmeye çalışılıyor. AP, Türkiye için bu tür olumlu reformları destekliyor.” dedi.