Balyoz'da temyiz duruşması başladı

Seçilmiş hükümeti şiddet ve cebir yoluyla devirmeye teşebbüsten mahkum olan Balyoz davası sanıklarının temyiz duruşması başladı

Genel 15.07.2013, 09:26 15.07.2013, 11:18
Balyoz'da temyiz duruşması başladı

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli orgeneraller H. İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı ''Balyoz Planı'' davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşması başladı.

Duruşma salonu şeklinde düzenlenen Yargıtay konferans salonundaki duruşmaya, sanık avukatları, aileleri ve yakınları katılıyor.

Basın mensupları için de özel yer ayrılan duruşma salonuna giriş için özel kartlar hazırlandı. Salona ilk basın mensupları ve avukatlar alındı.

Duruşmaya katılanlar, kimlik karşılığı aldıkları kartları salon girişinde barkodlara okutarak içeri giriyor. Kartı olmayan kimse salona alınmıyor. Avukatlar ve basın mensupları isim listesinden kontrol edilerek içeri alınıyor. Bu sırada görevlilerle avukatlar arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı.

Katılımcılar inşaatı tamamlanan Vekaletler Caddesi'ndeki yeni nizamiyeden üstleri aranarak içeri alındı.

Her kurumdan bir muhabirin takip etmesine izin verilen duruşmanın başında görüntü alınmasına izin verilmedi.

Salon içine yerleştirilen bilgisayar ekranlarında, duruşma salonunda ses ve görüntü kaydedilmesi ve nakledilmesinin yasak olduğu, ses ve görüntü alanların 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacağı hatırlatıldı.

Duruşmada, yaklaşık 120 sanık avukatı, savunmalarını yapmaya başlayacak. Duruşmalar, savunmalar tamamlanıncaya adli tatilde de kesintisiz sürecek.

TEBLİĞNAME

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 17 Haziran'da davayla ilgili tebliğnameyi tamamlayarak, Yargıtay 9. Ceza Dairesine göndermişti. Tebliğnamede, Balyoz Planı davasında eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Orgeneral Bilgin Balanlı, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun ve eski MGK Genel Sekreteri emekli Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın da aralarında olduğu 256 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının onanmasını istemişti.

Tebliğnamede, 67 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının bozulması, 2 sanık hakkındaki mahkumiyet kararının düzeltilerek onanması, 35 sanık hakkında verilen beraat kararının onanması ve 1 sanık hakkındaki beraat kararının ise bozulması talep edilmişti.

DURUŞMADA SAVUNMALARA GEÇİLDİ

Tebliğname okunduktan sonra savunmalara geçildi.

Tebliğname okunduktan sonra Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Zülfikar Altınyüzük'e bir şey deyip demediğini sordu. Altınyüzük ise tebliğnamelerini tekrar ettiklerini ifade etti. Daha sonra Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, avukatların savunmalarında belirlenen liste dışında yeni bir değerlendirme yapılmayacağını söyledi.

İsmi okunan avukat olmadığı takdirde herkes savunma yaptıktan sonra o avukatın savunma yapabileceğini belirten Ertuğrul, bu konuya ilişkin taleplerin dikkate alınmayacağını vurguladı. Başkan Ertuğrul'un avukatlara yönelik sesini yükseltip konuşmasına tepki geldi. Avukat Celal Ülgen, bir daha avukatlara böyle yüksek sesle konuşulmamasını istedi. Ancak Mahkeme Başkanı Ekrem Ertuğrul, "Sizden talimat alacak değilim." diyerek bu söze sert tepki gösterdi.

Sırada bulunan müdafilerin önce savunma yapacağını belirten Ertuğrul, savunmaların bittikten sonra diğer taleplerin değerlendirileceğini kaydetti.

DURUŞMA ÖNCESİ GENELKURMAY'A ZİYARET TARTIŞMASI

Balyoz duruşmasının başlamasına saatler kala Yargıtay Başkan Ali Alkan Genelkurmay Başkanılığı'na bir ziyarette bulundu. Duruşmanın hemen öncesine denk gelen ziyaret tartışmalara neden olurken konuyla ilgili olarak Yargıtay'dan açıklama yapıldı.

Yargıtaydan yapılan açıklamada, Başkan Alkan'ın Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'i ziyaret etmesiyle ilgili, devam eden davalarla ilgili görüşme yapılmadığını ve herhangi bir yardım talebinde bulunulmadığını bildirdi.

Yargıtay Başkanlığından yapılan açıklamada, Başkan Alkan'ın Özel'i ziyaretiyle ilgili dün ve bugün bazı basın organlarında kamuoyunda "Balyoz" olarak bilinen davaya dair görüş alışverişinde bulunulduğu ve teknik yardım talep edildiği iddialarının yer aldığı hatırlatıldı.

Söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı kaydedilerek, şu ifadeye yer verildi: "Yargıtay Başkanı Alkan, 12 Temmuz'da TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Genelkurmay Başkanı Özel'e adli yıl açılış davetiyesi vermek üzere bir nezaket ziyaretinde bulunmuştur. Ziyaret sırasında devam eden davalarla ilgili görüşme yapılmadığı gibi herhangi bir yardım talebinde de bulunulmamıştır."

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?