Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
İngiltere'de geçtiğimiz yıl yayınlanan Dünya Su Durumu Raporu korkutucu bir gerçeğe işaret ediyor. Rapora göre 15 yıl içerisinde dünyadaki mevcut su kaynakları yüzde 40 azalacak. Bu durumun muhtemel sonuçları arasında ekin üretiminin ciddi oranda azalması, suya bağlı iş alanlarında daralma ve buna bağlı olarak birçok küresel şirkette yaşanacak iflaslar, hastalıkların yayılması ve yaygınlaşması, finansal krizler bulunuyor.
Rapora göre kriz iklim şartlarından ziyade insanların bilinçsiz davranışlarından kaynaklanıyor. Bu sebeple durumu düzeltmek hala mümkün görünüyor.
Rapor çeşitli önlemlerden bahsederken öneriler de sunuyor. Bunların arasında yağmur sularını depolama, atık su geri dönüşümüne daha fazla önem verme, kanalizasyon ve altyapı hizmetlerini geliştirme gibi uygulamalar bulunuyor.
Son 50 yılda dünya nüfusu iki kat arttı. Altyapı sistemleri yüzyıllarca dayanabilen büyük şehirler bugünkü ihtiyaçlarına artık cevap veremiyor. Bundan dolayı birçok su kaynağı israf olabiliyor.
İşte dünyadaki 8 büyük şehrindeki su sıkıntıları:
Tokyo
Japonya’nın başkentinin yağış miktarlarına bakıldığında su sorunu olmaması gerekiyor. Yıllık yağış miktarı yeterince fazla olan şehirde sorun bütün yağışın yılın 4 ayına sıkışmış olması. Az yağışlı geçecek bir yağmur sezonu, bütün sene boyunca sürecek bir kuraklığı doğurabiliyor.
35 milyona yakın insanın yaşadığı Tokyo'da, yağmurun belirsizliği üzerine bir strateji izlemek oldukça tutarsız görünüyor. Şehri besleyen dört nehrin suyunun azalması Tokyo için krizlerin yakın olduğu anlamına geliyor. Su kaynaklarının yüzde 70'i yerüstü sularından oluşan şehrin yeni kriz döngüsünde alternatif kaynaklara ihtiyacı var.
Japon hükümeti dünyanın en büyük yağmur depolalama sistemleri için proje çalışmalarına başlamış durumda.
Miami
Yeterince yağmur almasına rağmen su sıkıntısı çekebilecek şehirler arasında Miami de bulunuyor. Yağmur suları için doğal bir havuz işlevi gören Biscayne Akiferi, deniz suyuyla karışarak tatlı su özelliğini kaybediyor. Toprak katmanı yapısı ve suların yükselmesi ile ilgili olan durum gittikçe daha karışık bir hale geliyor
Amerika Jeolojik Araştırmalar Merkezi, denizlerin yükselmesi ve sulara olan talebin artması doğrultusunda durumun düzelmesinin daha zor olacağını belirtiyor.
Londra
Nüfusu hızla artmaya devam eden Londra'nın altyapı sistemleri yüzyıl öncesine dayanıyor. Oldukça eski olan boruların kapasitesi önümüzdeki 10 yıl yetecekmiş gibi görünse de sonrası için büyük problem arz ediyor.
Kahire
Afrika'nın kuzeyinde olan bölgede 5 bin yıldan uzun zamandır Nil nehrinden besleniliyor. İçmeden sulamaya akla gelebilecek her alanda kullanılan Nil suyu yanlış kullanımdan ötürü yok oluyor. Kullanılan suyun yüzde 80'inden sulamada yararlanılıyor. İlkel sulama teknikleri suyun büyük bir miktarının boşa kullanılmasına sebep oluyor.
20 milyondan fazla insanın atık suyunun Nil nehrine aktığı tahmin ediliyor. Ayrıca nehir üzerindeki taşımacılık faaliyetleri de suyun sağlığını tehdit eden unsurlar arasında. Nehrin devasa büyüklüğü bu kiri seyreltecek yeterlilikte olsa bile ilerisi için bu büyük bir tehlike oluşturuyor.
Sao Paulo
Yaklaşık 20 milyon insanın yaşadığı Sao Paulo'da ise durum bir hayli ilginç. Kuzey Pasifik'in en fazla yağmur alan bölgelerinden biri olan Sao Pauloda insanlar temiz su bulmakta sıkıntı çekiyor.
Yağmurlardan dolayı gelen sel taşkınları su depolarındaki suları kirletiyor. Şehrin su stokları şu an için yeterli fakat gelecekte ne olacağı bilinmiyor.
Pekin
Yeterince yeraltı ve yerüstü kaynağı olan Çin'in yüz yüze olduğu en büyük sorun hava ve su kirliliği.
2013'te yapılan bir araştırma göre ise de Pekin'in 100 mil civarında oldukça az su deposu bulunuyor. Pirinç ve tahıl yetiştiriciliği yapılan bu alanlarda suyun büyük kısmı çiftçiler tarafından kullanılıyor.
Bangalore
Hindistan'ın büyük şehirlerinden biri olan Bangaleore’da temiz su ve kirli su birbirine karışıyor. Durum bu haldeyken gittikçe kalabalıklaşan Bangalore gelecek için tam bir soru işareti.
Meksika
Deniz seviyesinin altında olan Meksika şehri suyunu 150 mil kadar mesafe yer çekimine meydan okuyarak pompa ile çıkarıyor. Oldukça yaşlanmış olan pompa sistemi 20 milyondan fazla insana yetmiyor. Üstelik nakliye sisteminde olan kaçaklardan dolayı her saniye yaklaşık 900 litre su kayboluyor.
Güncelleme Tarihi: 30 Haziran 2015, 17:04