banner39

e-Muhtıranın üzerinden 4 yıl geçti

Türkiye 2007 yılının nisan ayında tarihinde ilk kez elektronik bir muhtırayla tanıştı. Asker, siyasete müdahale etmişti. Ancak bu kez e-teknolojiyi kullanarak yapmıştı bunu.

Genel 27.04.2011, 14:53 27.04.2011, 15:12
e-Muhtıranın üzerinden 4 yıl geçti

Dünya Bülteni / Haber Merkezi

Bundan tam dört yıl önce Türkiye e-muhtırayla tanıştı. Demokrasiye müdahale anlamını taşıyan e-muhtırada, asker sert bir bildiri yayımlamıştı. Türk demokrasi tarihinin utanç bildirisi olarak görülen bu açıklama, üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen hâlâ TSK'nın internet sitesinde duruyor. Bildirinin ardından köşe yazarları ve siyasetçilerin söyledikleri çok konuşuldu.

HÜKÜMETİN TEPKİSİ ÇOK SERT OLMUŞTU

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı günlerde, 27 Nisan 2007 tarihinde, askerler TSK'nın sitesinde yayımladıkları bir bildiri ile sivil siyasete müdahale etmeye çalıştı. Ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı tutumu ve AK Parti hükümetinin bu bildiriye çok sert cevap vermesiyle bildiri amacına ulaşamadı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın 27 Nisan 2007'de yaptığı basın açıklaması gece saat 23.20'de yayımlandı. Açıklamada 'laiklik' vurgusu ağırlık kazansa da bildiri, kamuoyunda 'Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı olmasını Genelkurmay'ın istemediği ve buna müdahale ettiği' şeklinde algılandı. Açıklama bütün demokrat siyasetçi ve gazeteciler tarafından 'muhtıra' olarak nitelendirildi ve internetten yapıldığı için 'e-muhtıra' olarak adlandırıldı.

ABDULLAH GÜL'ÜN ADAYLIĞINA KARŞI

Muhtırada isim verilmeden Gül'ün adaylığına karşı çıkılmış ve Gül'ün cumhuriyetin değerlerine bağlı olmadığı öne sürülerek, "Bu tür davranış ve uygulamaların, Sn. Genelkurmay Başkanı'nın 12 Nisan 2007 tarihinde yaptığı basın toplantısında ifade ettiği 'Cumhuriyet rejimine sözde değil özde bağlı olmak ve bunu davranışlarına yansıtmak' ilkesi ile tamamen çeliştiği ve Anayasa'nın temel nitelikleri ile hükümlerini ihlal ettiği açık bir gerçektir" ifadeleri kullanılmıştı. Bildiride geniş bir düşman profili de çizilmiş, "Ulu Önder Atatürk'ün, 'Ne mutlu Türküm diyene!' anlayışına karşı çıkan herkes Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır ve öyle kalacaktır" denilmişti.

O METİN HALA YERİNDE DURUYOR

Genelkurmay'ın açıklamasına rağmen AK Parti yeniden cumhurbaşkanı adayı olarak Abdullah Gül'ü göstereceğini belirtmiş ve seçimlerde AK Parti yüzde 47 oy almıştı. Seçim sonuçları, halkın askeri müdahalelere ne denli karşı olduğunu belirtmesi bakımından önemliydi. Fakat buna rağmen TSK o bildiriyi siteden kaldırmadı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?