Hükümete süre veren PKK geri adım attı!
Murat Karayılan, "hükümete bir hafta süre" şeklindeki açıklamasından geri adım atarak, sorunun kendilerine zamanında ulaştırılmayan Öcalan mektubundan kaynaklandığını açıkladı

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
PKK'nın dağ kadrosunun tepe isimlerinden Murat Karayılan, iki hafta önce yaptığı "Hükümet bir hafta içinde adım atmazsa süreç tıkanabilir" şeklindeki açıklamasından geri adım attı. Karayılan, geri adım atmasını ise beklenen durumun gerçekleşmesi olarak ifade etti.
PKK'ya yakın internet sitelerinde yer alan habere göre Murat Karayılan, Çözüm Süreci'yle ilgili olarak hükümete bir haftalık süre verdiği açıklamalarından geri adım attı. Karayılan, bir haftalık süreyi Öcalan'ın hükümetin elinde bulunan mektubunu almak için verdiklerini söyledi. Mektubun kendilerine ulaştığını belirten Karayılan, o açıklamanın da yerini bulmuş olduğunu ifade etti.
Karayılan, "bir hafta süre" ve sözünü ettiği "Öcalan Mektubu" konusunda şunları söyledi:
Bu sürecin mimarı ve başlatanı, herkes biliyor ki Önder Apo'dur. Ama Önder Apo hala tecrit altında tutulmaktadır; koşullarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Oysa süreci yönetmek ve yürütmek için bu tecride son vermek ve koşullarını değiştirmek gerekli bir durumdur. Ayrıca yaşanan sağlık sorunları vardır. Bu konudaki istemler cevapsız bırakılmasına rağmen Önder Apo çözümün ilerlemesi için ciddi çabalar sergilemekte, ikinci aşamada yapılması gerekenlere ilişkin bir mektup devlete yazmış, bir mektup ise hareketimize yazmıştır. Yanına giden heyete ise "eğer bu mektup size verilmezse demek ki adım atmak istemiyorlar" demiştir. Aradan geçen zaman diliminde mektup verilmedi. Mektubun verilmemesi nedeniyle, kongre ardından yapılan bir panelde bir haftalık bir sürenin kaldığını, eğer hükümet aynı tutumunu devam ettirirse, bir hafta içerisinde bir değişiklik yapmazsa, bu sürecin tıkanmaya gideceğini söyledik. Bunu mektuba el konulduğu ve bize verilmediği için dile getirdik. Açık ki biz orada boş sözler söylemedik, boşuna da konuşmadık ve kimseyi de tehdit etmedik, gerçeği olduğu gibi ifade ettik. Bu mektup sonradan verildi. Mektup verilmemiş olsaydı, tıkanma yaşanacaktı. Biz Önderliğimizin geliştirmiş olduğu sürecin başarılı olmasını istiyoruz ama bu süreç bir ayakla yürümez. Devletin ve hükümetin de üzerine düşenleri yapması gerekmektedir.
MEKTUPLAR SÜRECİN ÖNÜNÜ AÇMAYI HEDEFLİYOR
Önderliğimiz bu mektubunda, sürecin daha rahat ilerleyebilmesi için devletin yapabilecekleri konusundaki görüşlerini sunuyor. Devletin daha rahat adım atabileceği ve hareketimize bu anlamda güven verebileceği konuları dile getiriyor ve 8 komisyonun kurulmasını öneriyor. Bunlar; Hukuk Komisyonu, Sosyo-Ekonomik Komisyon, Misakı Milli Komisyonu, Kadın Özgürlüğü Komisyonu, Ekoloji Komisyonu, Sivil Toplum Komisyonu, Güvenlik Komisyonu, Hakikatleri Araştırma ve İzleme Komisyonu'dur. Kürt sorununun çözümü yolunda Önder Apo'nun ciddi çabaları var ve devletin de bu ciddiyete göre yaklaşması önem arz etmektedir.
ÇÖZÜM SÜRECİ PROJESİNİN ARKASINDAYIZ
Önderliğimiz bu çabalarıyla sürecin önünü açmak istiyor; bizim ve devletin yapması gereken şeyleri tekrardan izah ediyor. Bunlarla devleti adım atmaya teşvik ettiği gibi, bizlerde de oluşan kaygıları gidermek istiyor. Umuyoruz ki devlet bu konuda doğru yaklaşır ve sürecin gerektirdiği şekilde adımlar atar. Biz hareket olarak kendi açımızdan netiz; Önderliğimizin sunmuş olduğu projenin arkasındayız. Kurulumuz da Batı Kürdistan siyasetinin bu çabalarını değerlendirdi ve yerinde gördü. Çünkü gerçekten bu dönemde Batı Kürdistan'da böyle bir çıkış, yani ikinci yılında devrimi yeni bir aşamaya taşımak doğru ve yerinde bir şeydir.