MEB'in yönetmeliği insan haklarına aykırı
UHUB, MEB'in başörtüsü yasağını sürdüren son yönetmeliğinin insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle derhal yürürlükten kaldırılması gerektiğini açıkladı

Dünya Bülteni /Haber Merkezi
Milli Eğitim Bakanlığı(MEB)'nın yeni kılık kıyafet yönetmeliğinde yer alan başörtüsü yasağına Uluslararası Hukukçular Birliği(UHUB)'nden tepki geldi.
MEB'in 2013-2014 Eğitim-Öğretim yılında okullara kılık kıyafet serbestliği getiren yönetmeliğinde yer alan ve 1982 darbesinin bir eseri olarak kabul edilen "başı açık" ibaresine tepki yükseliyor. Bir tepki de UHUB'dan geldi.
UHUB'dan yapılan açıklamada, "Kılık kıyafetin serbest olduğunu beyan edilirken, başın örtülmesi sadece imam hatip liselerine ve ortaokul ve liselerse Kuran Kerim dersleri ile sınırlı tutulması kabul edilemez" denildi.
1981 tarihli yönetmeliğin asker mantığı ile kaşların biçimine kadar kişiye hükmedebileceğini zanneden bir zihniyetin ürünü olduğu belirtilen açıklamada, bu zihniyetin bu çağda devam ettirilemeyceği vurgulandı.
1980 askeri darbesi sonrası Milli Güvenlik Konseyi, Bakanlar Kurulu iken çıkartılan bir yönetmelikteki yasakçı zihniyetin halen devam etmesinin üzüntü verici olduğu ifade edilen açıklamada, "Eğer 31 sene sonra yapılan yönetmelikte sadece birkaç fiili değişiklik yönetmeliğe yansıtılacaksa, o zaman yönetmelik neden değiştirilmiştir?" denildi.
Eğitimde kıyafet ayrımcılığının, iç hukukta olduğu kadar, uluslararası hukuka da aykırı olduğu hatırlatılan UHUB açıklamasında şöyle denildi: "Birleşmiş Milletler Medeni ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, din özgürlüğünü güvence altına almıştır. İnsan Hakları Komitesi, kişinin dinini ve inancını ifade etme hürriyetinin toplum içinde, din ve inancına uygun kıyafet giymeyi de kapsadığını kabul etmiştir. Uluslar arası hukukun temel ilkelerinden biri ahde vefa’dır. Söz konusu ilke gereği uluslar arası hukukun öznesi olan devletler, imzaladıkları sözleşmelere uygun hareket etme taahhüdünde bulunmaktadır. Türkiye uluslararası sözleşmelerin gereğini yerine getirmeyecekse, başörtülü öğrencilere üvey evlat muamelesi yapılacaksa, neden sözleşmeler imzalanmıştır.
Açıklamanın sonunda yönetmeliğin derhal kaldırılması istendi.
MEB'İN YENİ YÖNETMELİĞİ'NDEKİ İLGİLİ MADDE
MEB tarafından yeni yayımlanan yönetmelikte başörtüsüyle ilgili madde şöyle:
MADDE 4 – (1) Öğrenciler;
a) Öğrenim gördükleri okulun arması ve rozeti dışında nişan, arma, sembol, rozet ve benzeri takılar takamaz,
b) İnsan sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve mevsim şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyemez,
c) Yırtık veya delikli kıyafetler ile şeffaf kıyafetler giyemez,
ç) Vücut hatlarını belli eden şort, tayt gibi kıyafetler ile diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyemez,
d) Siyasî sembol içeren simge, şekil ve yazıların yer aldığı fular, bere, şapka, çanta ve benzeri materyalleri kullanamaz ve giysileri giyemez,
e) Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olarak bulunur, makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. 3 üncü maddenin altıncı fıkrası hükümleri saklıdır.