Orta vadeli ekonomi programı açıklanıyor
Maliye Bakanı Şimşek, "Enflasyonun yükselmesini çok ciddiye alıyoruz ve Orta Vadeli programda enflasyonun tekrar yüzde 5-7 aralığına çekilmesi için çalışacağız." dedi

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomiyle ilgili diğer bakanlarla birlikte "2016-2018 Orta Vadeli Program"ı açıklıyor.
Başbakanlık Yeni Bina’da düzenlenen toplantıda konuşan Maliye Bakanı Şimşek'in açıklamalarında öne çıkan detaylar şöyle:
Enflasyon trendine baktığımız zaman küresel anlamda enflasyon düşük seyretmektedir. ABD'de istenen seviyeye çıkmamış, Euro Bölgesi'nde ise sıfıra yakındır.
Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarında ciddi bir yavaşlama vardır.
Jeopolitik gerginlikler ve siyasi belirsizlikler gelişmekte olan ülkelerdeki riskler olarak öne çıkmaktadır.
Petrol fiyatları artan arz ve zayıf küresel talep nedeniyle 2014 yaz aylarından itibaren gerilemeye başlamıştır.
Para politikasında normalleşme süreci önümüzdeki döneme damgasını vuracak bir başka noktadır. ABD'de faiz artışı süreci başlamıştır. Japonya ve Avrupa'da parasal genişleme devam ediyor..
Enflasyonun yükselmesini çok ciddiye alıyoruz ve Orta Vadeli programda enflasyonun tekrar yüzde 5-7 aralığına çekilmesi için çalışacağız.
Kapsayıcı, sürdürülebilir yüksek büyüme amacımızdır. Beşeri sermaye, kurumsal sermayenin güçlendirilmesi en temel hedeflerdir.
Ticaret ortağımız Avrupa Birliği'ndeki toparlanmanın burada altını çizmek gerekiyor.
Önümüzdeki dönemde yakın coğrafyamızda jeopolitik risklerin azalmasını bekliyoruz.
Finansal piyasalar 2015 yılında dalgalı seyretti. Bu yıla da öyle başladık ancak dalga boylarının azalmasını bekliyoruz.
Yüzde 4'lük bir büyümenin 2015 için mümkün olduğunu düşünüyoruz. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerinde yüzde 2 altında olması bekleniyor. Bunu dikkate alırsak Türkiye'deki büyümenin ne kadar önemli olduğunu görebiliriz.
2016'da yüzde 4,5'e ulaşacak. İç talebi artıracağız. Dış talepte Avrupa Birliği ayağında bir gelişme öngörüyoruz.
2017 ve 2018'de yüzde 5 büyüme hedefliyoruz. Artan yurtiçi tasarruflarda yükseliş trendinin devam edeceğini öngörüyoruz. Yapısal reformların sağladığı verimlilik artışı ile de yüzde 5 büyümeye ulaşacağımıza inanıyoruz. Cari açığın bu dönemde daha da düşeceğini ve 2018 yılında yüzde 3,5 gibi daha sürdürülebilir bir seviyeye geleceğine inanıyoruz.
Hizmet gelirlerinin artırılmasını hedefliyoruz. Daha dengeli bir dış ticaret yapısı oluşturulacak.
Yurtiçi tasarruf oranının 2018'de yüzde 18 olacağını düşünüyoruz. Aldığımız tedbirlerle tasarruflar artamaya başladı. Önümüzdeki dönemde yeni tedbirler konacaktır.
Krizden sonra 7 milyon vatandaşımıza istihdam sağlasak da işsizlik oranı nispeten yüksek seyrekmektedir ancak önümüzdeki dönemde işsizliğin azalmasını bekliyoruz. İşgücüne katılımın yüzde 1,1 artmasını bekliyoruz.
2016 sonunda enflasyonun yüzde 7,5'e gerilemesini bekliyoruz.
2016'da bütçe açığının yüzde 1,3'e çıkması bekleniyor.