Erdoğan'dan 'partili cumhurbaşkanı' açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi siyasi etkinliğinin zafiyet bulmasını getirir. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, hem partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacaktır" dedi

Güncel 16.11.2016, 12:27 16.11.2016, 12:40
Erdoğan'dan 'partili cumhurbaşkanı' açıklaması

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"AK Parti'nin MHP'ye ilettiği anayasa değişikliği teklifinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Teklifte 'cumhurbaşkanlığı' ifadesinin olacağı belirtiliyor. Sizin için bu teklif tatmin edici mi? Ayrıca MHP'nin 'Varsa Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisinin yine mevcut anayasada olduğu gibi devamından yana değil' hassasiyetinden bahsediliyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Erdoğan, şu anda gerek AK Parti gerekse MHP'nin kendi aralarındaki görüşmenin, Cumhurbaşkanı olarak kendisine düşen boyutunun "hayırlı olsun" temennisinde bulunmak olduğunu söyledi.

"Yapılan bu çalışmanın, 'başkanlık' veya 'cumhurbaşkanlığı' olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir." diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Yeter ki burada her iki siyasi parti, milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Bu parlamentoya götürüldükten sonra, parlamentodan 367 yakalanır mı yakalanmaz mı veya bir referandum kararı mı çıkar, o süreçte göreceğiz.

Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği bir karardır ama bu arada da biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığına parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur. Biz metne o zaman tam manasıyla muttali olacağız, metni de o zaman görmüş oluruz. Ona göre de değerlendirmelerimizi yaparız ama şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil. Sadece, partiden ilişiğinin kesilmesi veya kesilmemesi hususunda benim kanaatimi cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce öyle zannediyorum ki biliyorsunuz.

Benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, aktif yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için, böyle bir adım atılıyorsa ki 'fiili başkanlık' diye zaman zaman Sayın Bahçeli'nin ifade ettiği şekliyle yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi, şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır. Yani, bir patinaj dönemi tamamıyla terk edilmiş, bir dayanışma dönemi geleceğe yönelik başlamış olacaktır."

'HERHANGİ BİR ZAAF SÖZ KONUSU DEĞİL'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir gazetecinin "Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında geçtiğimiz hafta sonu El-Bab'a yönelik operasyon yeniden başladı. Açıklamalarda, iki kilometreye kadar yaklaşıldığı belirtilmişti. Son durum nedir? Mümbiç konusunda yine Türkiye'nin özellikle PYD'den temizlenmesi kararlılığını biliyoruz. PYD, Türkiye'nin istediği bir noktaya geliyor mu? Gelmezse nasıl bir adım atılacak?" sorusuna da "Şu anda 2 kilometre gibi bir mesafede Özgür Suriye Ordusu, bizim biliyorsunuz Özel Kuvvetlerimizin desteğinde kuşatmasını planlandığı şekilde yürütmektedir. Burada herhangi bir zaaf söz konusu değildir." karşılığını verdi.

Erdoğan, "Münbiç'te de koalisyon güçlerinin, başta Amerika olmak üzere verdikleri söz herhalde bugün yarın, o da fazla sürmeyecek, onlar da doğuya gerek PYD gerekse YPG gitmesi söz konusuydu. Bu sözlerini gerçekleştireceklerini ifade ettiler. Biz o sözün de gerçekleşeceğini bekliyoruz, ümit ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

'SADECE ALMANYA DEĞİL, BATI ŞU ANDA TERÖRE YATAKLIK YAPIYOR'

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Ankara temasları hatırlatılarak, "Önümüzdeki süreçte Almanya'nın, özellikle PKK ile mücadele konusundaki politikasında bir değişiklik bekliyor musunuz?" diye sorulması üzerine Erdoğan, konuk bakanın dün yaptığı görüşmelerde terörle mücadeleyle ilgili görüşlerini ifade ettiğini belirtti.

Erdoğan, bu ifadelere pek sıcak bakılmadığını ve uygulama istendiğini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Almanya, hala yanlış oynuyor. Sadece Almanya değil, Batı şu anda teröre yataklık yapıyor. İşte bunu Avrupa Parlamentosunun binalarında görüyoruz. Konseyin binasında, önünde bu teröristlerin yaptıkları gösterilerde görüyoruz. Bunlara verilen desteklerde bunu görüyoruz.

Bir taraftan kalkacaksınız ve PKK'yı terör örgütü ilan edeceksiniz, bunu kabul edeceksiniz; terör örgütü ilan ettiğiniz bu örgüt mensuplarına müsamahayla bakacak, hatta ve hatta onlara örtülü veya örtüsüz, dolaylı veya dolaysız destek vereceksiniz. Bu nasıl dostluk, bu nasıl samimiyet? Bu nasıl dürüstlük? Böyle bir şey olabilir mi? Aynı şeyi, benzer şeyi acaba Türkiye olarak biz yapsak, onlar bize nasıl bakacaklar?"

Alman heyetinin TBMM'yi ziyaret ettiğini ve üzüntülerini dile getirdiğini anımsatan Erdoğan, "Biz daha önce söyledik, 'Federal Meclis, bu şekilde bombalansa nasıl bakardınız?' Daha sonra Şansölye Merkel, bunu kendisi konuşmasında da ifade etti. Bunlar güzel şeyler ama bunun arkası gelsin. Arkası gelmiyor, sıkıntı burada." diye konuştu.

'MURSİ VE ARKADAŞLARI BİR AN ÖNCE SERBEST BIRAKILMALI'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Darbeyle görevden uzaklaştırılan eski Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin idam kararının bozulması hakkında şu ifadeleri kullandı:

"Adil bir süreç Sayın Mursi ve arkadaşları için işletilmemektedir. Şu anda onlar, mağdur, mazlum durumdadır. Mağdur ve mazlum durumda olan Mursi ve arkadaşlarına karşı sadece yeniden yargılanma yolunun açılması değil, onların bir an önce serbest bırakılması aslolandır."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN PAKİSTAN'A GİTTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel uçak "TUR" ile saat 10.45'te Pakistan'ın başkenti İslamabad'a hareket etti.

Erdoğan'ın beraberinde eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcıları Veysi Kaynak ve Tuğrul Türkeş, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Pakistan'a gitti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gün sürecek ziyaretinde Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif ile görüşecek, Ulusal Meclis ve Senato ortak oturumuna hitap edecek.

Türkiye ve Pakistan'dan üst düzey şirketlerin yöneticileriyle düzenlenecek toplantıya Başbakan Şerif ile katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslamabad'ın ardından, Lahor'a geçecek.

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?