banner39

Eski meclis önünde 'Kürt sorunu' açıklaması

Doğu-Batı Kardeşlik Platformu, yeni anayasa ve Kürt sorunu ile ilgili taleplerini eski meclis binası önünde düzenlediği bir açıklamayla dile getirdi.

Güncel 10.07.2011, 15:20 10.07.2011, 15:20
Eski meclis önünde 'Kürt sorunu' açıklaması

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Doğu-Batı Kardeşlik Platformu üyeleri, ''Kürt sorununa çözüm arayışları ve yeni anayasa ile ilgili taleplerini'' görüştükleri çalıştayda alınan kararları, eski Meclis önünde düzenledikleri basın açıklamasıyla duyurdu.

Farklı illerden platform üyeleri, Ulus Cumhuriyet Caddesi'ndeki eski Meclis önünde toplandı.

Gruptakiler adına hazırlanan açıklamayı okuyan Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Sözcüsü Hasan Ünal, Kürt sorununa çözüm arayışları ve yapılacak yeni anayasa ile ilgili talepleri görüşmek üzere 50 ilden ''İslami hassasiyet sahibi'' sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla Ankara'da 3 gün süren bir çalıştay düzenlediklerini bildirdi.

Eski Meclis'in bütün halkların el birliği ile bu ülkenin temelinin atıldığı yer olduğunu, bu nedenle çalıştayın sonuç bildirisini burada açıklamak istediklerini dile getiren Ünal, şunları kaydetti:

''Karşılıklı güven ortamının oluşması için on yıllardır bölgede vuku bulan tüm hukuk dışı uygulamaların ve faili meçhullerin aydınlatılması amacıyla araştırma komisyonları aktif hale getirilmeli ve alınan sonuçlar kamuoyu ile paylaşılmalı.

Ülkenin her yerinde etnik vurgu içeren tek tipçi, dışlayıcı manalar taşıyan yazı ve metinler kaldırılmalı.
Türk etnik kimliğine vurgu yapan vatandaşlık tanımı yerine yeni anayasada her kesimi kuşatan yeni bir anayasal vatandaşlık tamını yapılmalı.

Koruculuk sisteminin kaldırılması, oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek için her türlü destek ve rehabilitasyon çalışması sağlanmalı.

Etnik ve din temelindeki bütün farklılıklara kendi kültürlerini yaşatma hakkı tanınmalı ve bu hak anayasal güvence altına alınmalı.

Anadilde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalı.

Yapılacak yeni anayasada ideolojik, militarist ve tek tipçi devlet anlayışından vazgeçilmeli, millet iradesinin önündeki her türlü vesayet kaldırılmalı.

Devletin din üzerindeki hegemonyası kardırılmalı ve Diyanet teşkilatı özerk hale getirilmeli. Yeni anayasada çoklu hukuk sistemi yer almalı.

Toplumsal barışın kalıcılığının sağlanması için bütün silahlar susturulmalı ve kapsamlı siyasi bir af çıkarılmalı.''

Ünal, sorunun çözümüne katkı sağlamak için Türkiye'nin 7 bölgesinde toplantılar yapacaklarını söyledi.
Açıklamanın ardından gruptakiler, eski Meclis önünden ayrıldı.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?