Hükümet-cemaat gerilimi muhalefeti de böldü
Hükümet ile cemaat arasında başlayan gerilim, muhalefet arasında da bölünmelere neden oldu. Özellikle "yeniden yargılanmalar" konusunda hükümete en sert muhalefeti yapan isimleri bile karşı karşıya getirdi

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
17 Aralık operasyonlarından sonra Ergenekon ve Balyoz davaları için başlayan yeniden yargılama konusu, muhalifleri "hükümet ve cemaat yanlısı" şeklinde ikiye böldü. Başbakan Erodğan'ın yeniden yargılama konusuna sıcak baktığını açıklamasından sonra özellikle bazı ulusalcı muhalifler Başbakan Erdoğan'ı destekleyen açıklamalarda ve girişimlerde bulundu. Bunlardan biri de Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'ydu. Feyzioğlu, Erdoğan'ı samimi bulduğunu söylerken, CHP ve MHP ona karşı çıktı.
Tartışma muhalif yazarları da ikiye böldü. Doğu Perinçek, Feyzioğlu'na karşı çıkanlara 'F Cephesi' diyor, özellikle Kılıçdaroğlu ve Bahçeli'yi eleştiriyor. Radikal'den Oral Çalışlar'a göre bu tartışmalar, yalnızca İslami cephede değil, ‘Laik Kemalist/Modernist’ kesimlerde ve ‘liberal’ diye adlandırılan cephede de derin yarılmalara neden oluyor. Çalışlar'a göre, bu tablo, son olarak, Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun ‘yeniden yargılama’ konusundaki önerileriyle, kendini daha çok hissettirdi.
En dikkat çekici polemik ise, bugüne kadar aynı dilden konuşan Hürriyet’ten Yılmaz Özdil ile Sözcü’den Emin Çölaşan arasında yaşandı. Özdil, dünkü yazısında, Feyzioğlu’nun girişimlerine destek verdi ve onlara tutum alan Çölaşan gibi isimleri eleştirdi.
Çölaşan, ‘Hükümet-Cemaat gerginliği’nde tarafsız olduğunu söylese de asıl hedefinin hükümet olduğu çok net bir şekilde ortada. ‘Bizim yapamadığımızı cemaat yaptı’ diyerek ‘operasyon’ konusundaki mutluluğunu dile getiren Çölaşan, Feyzioğlu’nun girişimlerini ‘gündemi değiştirmek’ olarak yorumladı ve karşı çıktı.
İlginç bir çizgi izleyen isimlerden biri de, Odatv’nin kurucusu ve Sözcü yazarı Soner Yalçın. Yalçın, kriz ilk patladığı andan itibaren, ‘asıl tehdidin cemaatten geldiğini’ belirtti. Yalçın, yazılarından birinde, "Sırf AKP’den intikam almak için bu darbeye göz yumulur mu? Asker darbesine hayır polis darbesine evet mi?! Yapmayınız: Legal siyasetin/Meclis’in mi yanında duracağız? Yoksa illegal ‘paralel devletin’/derin devletin mi?’" diye yazarak tarafını net bir şekilde belirtmişti.
BDP DE CHP'Yİ ELEŞTİRDİ
Diğer taraftan, bu tartışma sırasında cemaate yanaşmakla suçlanan CHP'ye de BDP'den eleştiriler geldi. BDP lideri Demirtaş konuyla ilgili yaptığı eleştiride, "Biz iki anlayışa da karşı çıkıyoruz. Türkiye'de bazı ulusal çevreler geçmişten beri hep derin yapılarla ilişki içinde oldu. Şimdi cemaat ile uzlaşmaktan geri durmuyorlar. Cemaatin ipi ile kuyuya inmeye çalışıyorlar. Biz AKP-Cemaat tartışmasında doğru yerde duruyoruz. Tercih yapmak zorunda değiliz." dedi.