İngiliz BBC'den Güneydoğu yatırımlarını gölgeleme dosyası

İngiliz BBC giderek modernleşen, terörden temizlenen Güneydoğu'da yapılan yatırımları güzellikleri gölgeleyecek bir şeyler bulma çabasıyla yayınlar yapmaya devam ediyor

Güncel 14.06.2018, 13:10 14.06.2018, 13:37
İngiliz BBC'den Güneydoğu yatırımlarını gölgeleme dosyası

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi

Şırnak'ta, Cudi ile Gabar dağlarının arasında kalan Bilmat köyü bir zamanlar şiddet ve çatışmalar nedeniyle halkı göç etmiş bir yerleşim yeri.

Şırnak merkezine yaklaşık 4 kilometre mesafede olan Bilmat ilk olarak 1993'te Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile PKK arasındaki çatışmalar ve operasyonlar nedeniyle boşaltıldı.

Önce Şırnak'tan ayrılıp Bilmat'a, sonra operasyonların köye uzanması ve bombalanmasının ardından gittikleri konutlar semtinde çadır kuran köylülerle konuşan BBC muhabirleri 1990'lı yıllarla bugünü kıyaslayan yerli halkın memnun olmadığını öne sürdü.

485 milyon liralık sağlık yatırımı

PKK'lı teröristlerin saldırıları dolayısıyla viran hale gelen Şırnak'a, sağlık alanında 485 milyon liralık yatırım yapılıyor. Kırsaldaki saldırılarını 2015-2016 yıllarında şehir merkezlerine taşıyan; çukur kazıp barikat kuran, yollara patlayıcı tuzaklayarak halkın yaşam hakkını elinden alan PKK'lı teröristler, sağlık kuruluşlarını da hedef aldı. Saldırılarda aralarında İl Sağlık Müdürlüğü, Ağız ve Diş Sağlığı, Aile Destek Merkezi, Halk Sağlığı Merkezi ve 112 Komuta Merkezinin bulunduğu binalar büyük zarar gördü, bazıları ise yıkıldı.

Güvenlik güçlerinin başarılı operasyonlarının ardından huzurun sağlanmasıyla devletin ilgili kuruluşları yaraları sarmak için yoğun çaba gösteriyor. Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı kentin 50 yıllık ihtiyacını karşılayacak, yaklaşık 485 milyon lira tutarındaki projeleri uygulamaya geçirdi.

İlk olarak saldırılarda zarar gören İl Sağlık Müdürlüğü binası, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ile Aile Destek Merkezi onarım çalışmaları sayesinde yeniden hizmete açıldı.

OHAL eleştirisi

Bilmat köyü Şırnak'a 4 km mesafede. 1993'te boşaltılan köye, Şırnak'ta evi yıkılanlar geri dönüyor.
"90'lar daha iyiydi. Bir yere gittiğin zaman teröristsin. Devletten habersiz bir yere gidemezsin." diyen yerel halktan bir kişi Şırnak'ta sokağa çıkma yasağının 10 Nisan'da tamamen kaldırıldığını bilmiyor gibi açıklamalar yapıldı.

TOKİ binalarına taşınmak istemiyorlar

Geçen yıl boş düzlüklere dönüşen tepelere TOKİ'ler dikildi. Ama halk TOKİ'lere taşınmak istemiyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan Mehmet Sipki, "Burası daha rahat, hayvanımız var, ineğimiz var. Yaşam daha güzel. Şırnak'a gitsem ne yapacağım. İş yok, güç yok, evler yıkıldı. Hadi ben çıktım 10. kata oturdum, ne yiyeceğim, ne içeceğim, çocuklara nasıl bakacağım?" diyor.

Batıya ulaşım kapısı yapılan Havalanı inşaatını ve 21 yıldır bitmeyen Şırnak-Cizre otoyolunun bittiğini görmek istemeyen BBC muhabirleri hayvan bakmak için mezrada yaşamayı tercih eden köylünün okul servisi olmamasından şikayetini başlığa çekti.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?