KPSS'de 'malvarlığı' sürprizi!
KPSS'de kopya iddialarıyla ilgili yapılan soruşturma kapsamında ÖSYM personelinin malvarlığının incelemeye alındığı belirtiliyor.

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Ankara Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'ın KPSS soruşturmasında ÖSYM'nin faaliyetlerini soruşturduğu ve 3628 sayılı "mal bildiriminde bulunulması", "rüşvet ve yolsuzluklarla mücadele kanunu" kapsamında araştırmalar yaptığı öğrenildi.
Vatan gazetesinin haberine göre, şifreli kitapçık iddiaları nedeniyle gözler YGS'ye çevrilmişken KPSS'deki kopya iddiaları nedeniyle yürütülen soruşturmadan büyük sürpriz çıktı.
Edinilen bilgiye göre, YGS soruşturması ile aynı dosyada ele alınan KPSS soruşturması 3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu kapsamında yürütülüyor. Yani bu soruşturma kapsamında ÖSYM yönetiminin ve personelinin mal beyanları ile gerçek malvarlıkları arasında fark olup olmadığı ve mal varlığında olağanüstü artış olan ÖSYM elemanı olup olmadığı araştırılıyor.
Kanuna göre daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde haksız mal edinene 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve para cezası veriliyor.
Soruşturmanın seyrinin mal varlığında olağanüstü artış olan personelin tespit edilmesi halinde bütünüyle değişmesi ihtimali bulunuyor.
SON 10 YIL MERCEK ALTINDA
KPSS'nin geçen yıl 10 Temmuz'da yapılan eğitim bilimleri sınavında bazı soru kitapçıklarının önceden sızdırıldığı iddiaları üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Şadan Sakınan soruşturma başlatmıştı.
Soruşturma kapsamında ÖSYM'nin Bilkent'teki binasında ve matbaada Emniyet Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri arama ve inceleme yapmışlardı.
9 ilde düzenlenen operasyonda 72 kişinin gözaltına alındığı soruşturma kapsamında ayrıca 2000 yılından bu yana yapılan sınavlar ve o sınavlara girenlerle ilgili ÖSYM'den bilgi istenmişti. Soruşturmada MİT'in de savcılığa yardımcı olduğu haberleri çıkmıştı. Kopya iddiaları nedeniyle KPSS'nin Eğitim Bilimleri Sınavı iptal edilerek yenilenmişti.
Sakınan da iptal edilen sınavda tam puan alan ve daha sonra tekrar edilen sınava giren ve girmeyen 300 kişinin talimatla ifadesinin alınması için bulundukları illerdeki savcılıklara yazı yazmıştı.
Sakınan'ın talimat yanıtlarının gelmesinin ardından gerek gördüğü kişilerin tekrar ifadelerine başvurulabileceği belirtildi.
Soruşturma devam ederken YGS'deki şifreli kitapçık iddiaları ortaya çıkınca her iki olay aynı dosyada soruşturulmaya başladı.
Ancak Başsavcı Vekili Sakınan, önceki günkü açıklamalarında iki olayın ayrı ayrı ele alınacağı mesajını verdi.
YGS'ye ilişkin soruşturmanın üniversiteye girişte ikinci basamak olan LYS sınavından önce bitirileceğini kaydeden Sakınan "Bizim KPSS'de yaptığımız soruşturma sadece 11 Temmuz'da yapılan sınavla ilgili değil. ÖSYM'nin faaliyetleri ile ilgili bir soruşturma" demişti. Sakınan, KPSS soruşturmasının geniş kapsamlı olduğunu ve "biraz daha süreceğini" söylemişti.