Rusya'dan buğday alımı Ocak'ta netleşecek
Gıda ve Tarim Bakanı, Rusya'dan buğday alımının devam edip etmeyeceine dair kararın Ocak ayında netleşeceğini açıkladı

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'nin Rusya'dan buğday alımının durdurulmasının söz konusu olup olmadığına dair 1 Ocak tarihini işaret etti.
Çelik, "Türkiye'nin, Rusya'nın 1 Ocak'tan sonra uygulayacağı yaş sebze meyve ile ilgili bazı kararları henüz uygulamaya girmiş değil. 1 Ocak itibarıyla girdiği an Türkiye'nin bu konularla ilgili alacağı önlemler gerekirse alınacak. Ancak şu anda Türkiye'nin bu anlamda ne kamuoyuna ne kendi iç bünyesinde deklare ettiği herhangi bir konu yok. Bizim 'Rus çiftçisini mağdur edeceğiz' diye bir çalışmamız, değerlendirmemiz söz konusu değil. Biz olayın diplomatik yollardan çözülmesi konusunda yoğun bir gayret içerisindeyiz. Uçak düşürülmesi olayının çiftçilerle bir ilgisi söz konusu değil. Bu boyutlara taşınmasını doğru bulmuyoruz. Diplomatik yollardan bu meselenin çözümünü beklemekteyiz. Yoksa fevri, aceleci bir kararla belki de Türkiye'ye hiç yakışmayacak bazı kararlar alınabilirdi. Türkiye köklü bir devlet ve iki devlet arası ilişkilere önem veren bir ülke. İki ülke arasındaki dostluğun devamında ısrarcı olan bir ülkeyiz." dedi.
Rusya ile ilgili gelişmeler doğrultusunda ilgili bakanlarla toplantılar yapıldığına dikkati çeken Çelik, "Gerek ihracatçıların, gerek üreticilerin muhtemel durumlar karşısında ne gibi önlemler alacağı bakanlıklar arasında değerlendirildi. Alternatifler elimizde bulunuyor" dedi.
Türk kahvesinin isminin Rusya'da "Rus kahvesi" olarak değiştirildiğine ilişkin bir soru üzerine de Çelik, "Bu kahvenin özelliğini değiştiremezler. 40 yıl hatırı devam eder inşallah, iki ülke arasındaki dostluğa kahvenin vesile olmasını diliyorum" ifadesini kullandı.