banner39

Yayınevleri 9. kez Filistin'deydi

Filistin Kitap Fuarı 200 yayınevinin katılımıyla, bu yıl 9. kez düzenlendi. Fuarın Filistin'in Arap ve dünya edebiyatıyla bağlarını sıcak tutabilmek için düzenli olarak gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Güncel 30.04.2014, 18:12 02.05.2014, 09:33
Yayınevleri 9. kez Filistin'deydi

Uluslararası Filistin Kitap Fuarı'nın 9.'su geçen hafta Batı Şeria'nın Ramallah kentinde düzenlendi. "Filistin'in Devlet Olması" temasıyla gerçekleşen fuar, dünyanın her yerinde olduğu gibi Filistin halkının da kitaplara erişim hakkının korunması mesajını verdi.

Kültür Bakanlığı Sözcüsü Firas Obeid, teknolojinin üstünlüğünün tartışılmaz bir gerçek olduğunu, fakat bunun yanı sıra kitabın her zaman farklı bir değeri ve ağırlığı olduğunu söyledi.

"ÇOK SATANLARDA E-KİTAP YOK"

Obeid şu ifadeleri kullandı; "Sayfaların gücü ve güzelliği paha biçilemez. Dünyanın her köşesinde kitapların her zaman ayrı bir konumu ve saygınlığı vardır. En çok satan listesinde e-kitaplar yok, basılı kitaplar var."

Ramallah'taki otopark binasının iki katına kurulan fuara, Fas, Ürdün, Kuveyt, Mısır ve Umman gibi pek çok Arap ülkesinden toplam 200 yayınevi katıldı. Fuarın en önemli amaçlarından biri ise, Filistin'de yıllardan beri süregelen çatışmalar ve sosyal istikrarsızlıktan kaynaklanan sınırlı okuma oranlarını yükseltebilmek.

OKUMAK KİMİLERİ İÇİN KAÇIŞ

Fuar aynı zamanda yerel Filistinli yazarları da, okurlarla buluşturdu. Filistinli yazarlara göre, ülkedeki sosyal koşullar, kimileri için okuma oranlarını düşürürken, kimileri içinse okumayı acı gerçeklerden bir kaçış haline getiriyor.

İşte bu nedenle, Filistin'de en çok okunan kitap türleri arasında derin hayal ürünleri ve aşk hikâyelerinden oluşan kurgu romanları yer alıyor.

SİMMAN "KÜLTÜR AŞIĞI BİR DEVLETİZ"

Filistinli yazar Dima Samman, hedeflerinin ulusal ve kültürel bir amaç taşımak olduğunu ve bu hedefin saygıyı hak ettiğini söylerken, kültür aşığı ve kitaplara saygı gösteren bir devlet olduklarını söyledi.

Dima Samman şu ifadeleri kullandı; "Fakat maalesef fuara katılım oldukça az. Ama inanıyorum ki fuar boyunca insanların bu konudaki düşüncelerini değiştirebileceğiz. Yani onların kitaplara özen göstermesini ve önem vermesini sağlayacağız."

Kaynak: Kuzey Haber Ajansı

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?