Boşverin hijyeni, konforu!

Teknolojiyle beraber gelen konfor, hijyen ortamlar, bilinçli beslenme ve modern hayat, insanlarda alerjiye neden oluyor.

Hayatın İçinden 08.02.2014, 10:41 08.02.2014, 10:46
Boşverin hijyeni, konforu!

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Pediatrik Alerji-İmmunoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Cevit, insan vücudunun bazı protein yapılarına karşı aşırı cevabının alerjiye sebep olduğunu söyledi.

Deride döküntü, kusma gibi belirtiler ortaya çıkıyor

Aşırı cevabın vücutta kendisini çok farklı belirtilerle gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Cevit, ”Deride döküntü, burunda ve gözlerde kaşıntı, akıntı, hapşırık, akciğer bronşlarında hırıltı, nefes darlığı, inatçı öksürük, baş dönmesi, halsizlik, bulantı, kusma ve ölüm hissi şeklinde belirtiler ortaya çıkabiliyor veya alerjik şok olup, kalp, damar ve tansiyon düşmesi ile ilgili bulgular çıkabiliyor” dedi.


Bu belirtilerin farklı alerjik rahatsızlıklarla ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Cevit, "polenler, hayvan tüyü, ev, yorgan, yastık, halı gibi eşyaların  tozlarıyla ortaya çıkan alerjik rinit ve astım gibi solunum yolu alerjileri toplumun yüzde 20’sini etkiliyor. Yine çok sık görülen besin alerjileri, hayatı tehdit eden alerjilerin yüzde 50’sini oluşturuyor” diye konuştu.

Antrenmansız vücut da alerji nedeni

Prof. Dr. Ömer Cevit, alerjik hastalıkların son yıllarda arttığını, teknolojinin getirdiği konfor, bilinçli beslenme, hijyenik ortamlar ve modern hayat nedeni ile mikroplara karşı daha müdafaasız kalan vücudun, birçok alerjik hastalığa daha açık hale geldiğini vurguladı.

Eskiye göre insanların her yönden kontrollü ve bilinçli yaşadığına dikkat çeken Prof. Dr. Cevit, "eskiden çok daha fazla mikropla karşılaşıp, daha basit besleniyorduk. Hijyen çok yeterli değildi. Dolayısıyla antrenmanlı olan vücut alerjik  reaksiyonlara direnç gösterebiliyordu. Vücudumuz daha antrenmanlı bir savunma sistemine sahipti. Günümüzde ise beslenmemiz geçmişe göre çok daha iyi seviyede. Çağın ve teknolojinin bize sağladığı konfor sayesinde eskisi gibi mikroplarla  karşılaşmıyoruz. Hijyen yeterli düzeyde. Dolayısı ile bağışıklık sistemi zayıf ve daha antrenmansız bir vücuda sahibiz. Savunma sistemi zayıf olan vücut, birçok alerjiye de açık hale geliyor” dedi.

Prof. Dr. Ömer Cevit, bazı alerjilerin öldürücü olabileceğini, özellikle  yaşlıların, çocukların, astım, kalp ve tansiyon hastalarının alerjik belirtilerle karşılaştıklarında en geç bir saat içinde hekime müracaat etmelerinin hayatî önem  taşıdığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?