banner39

02.03.2009, 04:30

Irak siyasetinde uzlaşma zamanı

ABD Başkanı Barack Obama ülkesinin Irak'taki 'savaş misyonu'nu 18 ayda sona erdirmeyi düşündüğünü açıkladı ki, bu ABD'nin Irak'ın geleceğindeki kılavuzluğunu sona erdirmek için epey net bir tarih. İlerleme kaydediyoruz. İşgal derli toplu biçimde sona erdirilerek, Iraklıların kaderlerinin kontrolünü yeniden ele alması sağlanacak. Buna kendileri karar verecek olsa da, hem komşularının, hem de bu savaşla Irak'ı bir daha yeniden yapılanma gibi amaçların toparlayamayacağı kadar şiddetli bir biçimde parçalayan ABD liderliğindeki koalisyonun desteğini alacaklar.

İşgal güçlerinin ne zaman sonlanacağı bilinmeyen varlığının iki zararlı sonucu oldu. Çok taraflı bir ayaklanmayı tahrik etmekle kalmayıp, ölümcül bir etnik-mezhep savaşına da zemin oluşturdu. Ayrıca Irak siyasetini de geriye götürerek, Saddam'ın yerini almak için ortaya çıkan onlarca nüfuzlu adamın, tehlikeli ipler üzerinde akrobasi yapmasına, Amerikan güvenlik ağının onları düşmekten koruyacağı ve finanse edeceğini bilmenin rahatlığıyla ölümcül oyunlara girişmesine yol açtı. Bu da sona ermeliydi ve bunu yapabilmenin tek gerçekçi yolu da çekilmek için gerçekçi bir tarih vermekti.

Daha çok iş var. Son yerel seçimler birçok gelişme kaydedilmiş gibi sunuldu. Başbakan Nuri el Maliki'nin Dava partisinin Şii rakiplerine karşı zaferi, milliyetçiliğin İslamcılığa karşı zaferi gibi yorumlandı. Alâkası yok. Yine de Şii İslamcılar oyları silip süpürdü. Tek farkı, merkezi yönetim isteyenlerin (Maliki ve Mukteda Sadr) Bağdat ve güneyi merkezli petrol zengini Şii mini devletin hâlâ güçlü konumdaki yandaşlarını yenebilmesiydi.

Zenginliğini kaybetmiş Sünni azınlıkta ABD destekli aşiret milisleri, İslamcılara karşı ilerleme kaydetti. İkisi arasında şiddet hüküm sürdüğü gibi, ikisi de Şii yönetimiyle anlaşamıyor. Bir konfederasyonun nasıl olabileceğine dair anlaşma yok (Araplar ve Kürtler Kerkük yüzünden savaşabilir); petrol gelirinin paylaşımı kararlaştırılamadı; Sünnilerle Şiiler anlaşamıyor. Obama kolay sıyrılamayacak. Dahası Irak kuvvetleri de, üniforma değişmiş milislerden farklı değil. Bu güçlerin zihinlerini toparlaması, hâlâ bir ülkelerinin olup olmadığına karar vermesi, 5 milyon mülteciyi geri getirecek iradeyi sağlayıp sağlayamayacaklarına bakmaları gerek. Obama üzerine düşeni yapıyor. Iraklılar da kendi işlerine başlasın. (Başyazı, 27 Şubat 2009)

Kaynak: Radikal

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?