Irak'ta petrol krizi büyüyor
IŞİD'in ülkenin en büyük petrol rafinerilerinden birini tamamen ele geçirmesinin ardından ülkedeki petrol krizi giderek büyümeye devam ediyor. Irak, Türkiye'den işlenmiş petrol satın almak istiyor

Dünya Bülteni/Haber Merkezi
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD)'in ülkenin en büyük petrol rafinerilerden biri olan Beyci rafinerisini ele geçirmesinin ardında patlak veren petrol krizi giderek büyümeye devam ediyor. İşlenmiş petrol ihtiyacını karşılamakta sıkıntı çeken Irak, Türkiye'den işlenmiş petrol satın almak istiyor.
Petrol krizinin etkili olduğu bölge ise Kuzey Irak olarak ifade ediliyor. Bölgedeki yakıt istasyonlarında petrol satışı sınırlı olarak gerçekleştiriliyor. 30 litre benzin almak için 4 saat araç kuyruğu beklemek gerekiyor.
IRAK TÜRKİYE'DEN İŞLENMİŞ PETROL SATIN ALMAK İSTİYOR
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, IŞİD'in kontrolünü ele geçirdiği Beyci Petrol Rafinerisi'nin üretimini durdurması sonrası bu ülkeden benzin ihtiyacının Türkiye'den karşılanması noktasında bir talebin geldiğini belirterek, "Bu Tüpraş tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi özellikle Habur sınır kapısında çok ciddi kuyrukların oluşmasına neden olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim" dedi.
Germencik'te devreye alınan jeotermal enerji santrali açılış törene katılan Yıldız, gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin Irak'taki gelişmelerle ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Yıldız, ülkenin akaryakıt ihtiyacının önemli bölümünü karşılayan Beyci Rafinerisi'nin üretimini durdurduğunu, bölgeye ham petrol sevkiyatı yapılamadığını, bölgenin petrol ürünleri ihtiyacının da karşılanamadığını belirtti.
Bundan sadece Erbil Kerkük, Musul değil Süleymaniye'nin de olumsuz etkilendiğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:
"Bu rafinerinin kapanması günde 4 bin ton civarında benzin ihtiyacı demektir. Bu ihtiyacın Türkiye'den karşılanmasıyla alakalı bize bir talep geldi. Şu anda zaten karayoluyla tankerle ham petrol alınıp uluslararası arenada takaslar sözkonusuydu. Ama bu yeni gelişme artık daha fazla bir ihtiyaç olduğunu ortaya koydu. Bu Tüpraş tarafından karşılanabilir. Ancak bunun nakliyesi özellikle Habur sınır kapısında çok ciddi kuyrukların oluşmasına, kuyrukların artmasına neden olacak. Bu işin lojistiğinin nasıl düzenleneceğiyle alakalı Gümrük ve Ticaret Bakanımızla da görüşmelerimiz olacak. Bunun fiziki gerçekleşmesinin kolay olmayacağını söyleyebilirim. Çünkü önemli miktarda daha tanker trafiğe girmek durumunda kalacak. Hem giriş hem çıkış olarak düşünürsek Habur Kapısının fiziki şartlarının çok zorlanacağını, kapasitesinin çok üzerinde zorlanacağını söyleyebiliriz."