Seçimlere en yüksek katılım Kürt bölgesinde
Irak seçimlerinde en yüksek katılım oranı Kürt Bölgesi'nde gerçekleşirken KDP'nin oylarını arttırdığı, önceki seçimlerde oy kaybden KYB'nin ise toparlandığı görülüyor

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
Irak milletvekili genel seçimlerinde en yüksek katılımın, Kürt Bölgesel Yönetimi'nde gerçekleştiği bildirildi.
Irak Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre yüzde 77 ile Duhok seçime katılımın en yüksek olduğu il oldu. Erbil ve Süleymaniye'de katılım yüzde 74 olarak gerçekleşti. Kürt nüfusunun yoğun olduğu Kerkük'te de katılım yüzde 70 oldu. Sünnilerin seçimi boykot ettiği Musul'da daha çok Kürtlerin, sandık başına giderek oy kullandığı belirtildi.
KATILIM DAHA YÜKSEK OLABİLİRDİ
İslami Toplum Partisi (Komela) milletvekili Hawraman Geçeneyi de halkın Bağdat'a gönderdiği milletvekillerinin, sadece kendi çıkarları için çalışması nedeniyle seçime katlımın düşük olduğunu savundu. Geçeneyi, "Eğer şimdiye kadar Bağdat'a temsilci olarak gönderilen vekiller, işlerini düzgün yapsalardı seçime katılım çok daha yüksek olurdu" dedi.
KDP GÜCÜNÜ ARTIRDI, KYB TOPARLANDI
Şimdiye kadar açılan sandıklar ve kesin olmayan sonuçlara göre Mesut Barzani'nin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), yüzde 43 ile kendi bölgesinde en yüksek oyu alan parti oldu. Kürt bölgesinde 21 Eylül 2013'te yapılan parlamento seçimlerinde başarısız bir sonuç alarak Goran'ın gerisine düşen Celal Talabani'nin KYB'si, yüzde 23 ile en çok oy alan ikinci parti oldu. Noşirvan Mustafa'nın lideri olduğu Goran yüzde 22, İslam Birliği Partisi (Yekgirtu) yüzde 7, İslami Toplum Partisi (Komela) yüzde 6 oy aldı.
Irak'ta Bağımsız Yüksek Seçim Komiserliği, parlamento seçimlerine katılım oranının yüzde 60 olduğunu bildirmişti. Açıklamada kayıtlı 20 milyon 232 bin 499 seçmenden 12 milyon 191 bininin oy kullandığı ifade edilmişti.