Çakma zeytinyağını ihbar edin
Zeytinyağına ayçiçek, pamuk, kanola karıştırarak hakiki sızma diye satanlara karşı mücadele başlatıldı.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Zeytinyağına ayçiçek, pamuk, kanola gibi bitkisel yağ karıştırarak hakiki sızma diye satanlara karşı mücadele başlatıldı. Tarım Bakanlığı'nın desteğiyle hileli yağ satan marka ve marketler teşhir edilecek.
Yıllardır ucuz bitkisel yağlarla karıştırılarak yapılan tağşiş (hileli karışım) zeytinyağı ile mücadele başlatıldı. Sektör temsilcilerinin destek verdiği çalışma kapsamında bütün marketlerden alınacak örneklerde testler yapılacak, uygunsuz yağ satan marka ve marketler teşhir edilecek.
Zeytindostu Derneği ile Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği öncülüğünde başlatılan, Tarım Bakanlığı'nın yanı sıra Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, İzmir, Aydın, Akhisar, Ayvalık, Edremit, Adana ve Gemlik ticaret borsalarının destek verdiği kampanyanın tanıtım toplantısı İstanbul'da yapıldı.
Toplantıda konuşan Zeytindostu Derneği Başkanı Metin Ölken, yoğun şekilde kanola yağı karışımı ve kolon zeytinyağı tağşişi denilen yüksek asitli zeytinyağlarının deoderize edilmesi sonucu asitliğin düşürülerek sızma zeytinyağı ile karıştırılıp sızma adı altında satışa sunulması sebebiyle sektörde haksız rekabet yaşandığını anlattı.
Tüketicinin zeytinyağları konusunda aldatıldığını ve sağlığı ile oynandığını dile getiren Ölken, sektör temsilcilerinin bir araya gelerek hileli karışıma karşı büyük bir savaş başlattıklarını açıkladı. Ölken, kısa süre içerisinde sektörde hileli karışımla üretilen yağlara son vermiş olacaklarını ifade etti.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Nedim Güreli de, "Bu kıymetli üründe tağşiş yapılıyor ve marketler para kazanma güdüsüyle buna göz yumuyor. Yurtdışında binbir zorlukla kazandığımız pazarlar bu tarz üretimi seçenler yüzünden kaybediliyor." diye konuştu.
Aydın Borsası aracılığıyla yapılacak kontroller sonrasında, sorunlu ürünleri bakanlığa bildireceklerini aktaran Güreli, "Vatandaşlarımızdan bu noktada destek istiyoruz. Hatalı ve hileli ürünleri bizlere ihbar etsinler. Bu sebeple bir firmanın malları imha edilse, sektörümüz küçük herkes bunu duyar ve bu işten vazgeçer." şeklinde konuştu. "Pek çok marka bunu yapıyor." ifadesini kullanan Güreli, denetimler sonucunda tüketicilerin gönül rahatlığıyla zeytinyağı yiyebileceğini söyledi.
Aydın Ticaret Borsası Gıda Laboratuvarı Genel Müdürü Ülkü Ülken ise ambalajsız ve markasız ürünlerde tağşiş oranının yüzde 80-90'lara vardığını, ihraç edilen yağda bile tağşişin yüzde 49'larda olduğunu kaydetti.
Başlattıkları kontroller çerçevesinde pek çok markete işbirliği çağrısında bulunduklarını söyleyen Ülken, "Migros, Şok, Tansaş, Tesco Kipa ve Carrefour bizimle hareket edeceklerini bildirdiler." dedi ve yerel marketlere kadar ineceklerini ifade etti. Ülken, hileli ürün olduğu tespit edilen markaların önce raflardan indirilmesini isteyeceklerini, ardından markayı Tarım Bakanlığı'na şikayet edeceklerini duyurdu.
HİLELİ ZEYTİNYAĞI NASIL ÜRETİLİYOR
Fiyatı yüksek olan ürünün, ucuz ürünle karıştırılıp pahalıya satılmasına tağşiş adı veriliyor. Zeytinyağında farklı şekillerde yapılabiliyor. Zeytinyağı ile başka yağ ve/veya yağlar karıştırılıp satılıyor. Farklı niteliklere sahip zeytinyağları karıştırılarak satılabiliyor.
Aynı niteliklere sahip zeytinyağları karıştırılarak satışa sunuluyor. İçinde zeytinyağı da bulunan karışım, bir marka altında özel bir vaat ile karışım yağı olduğu belirtilerek satılıyor. Zeytinyağı bir başka şekle dönüştürülüyor. Bir başka tüketim maddesinin içeriğine zeytinyağı katılıyor.
Tağşiş en çok, zeytinyağına ayçiçeği yağı karıştırılmasıyla yapılıyor. Ayçiçeği yağı kokusuz olduğu için, ağır kokulu zeytinyağı ile karıştırıldığında kabul edilebilir bir koku veriyor. Ayçiçeğinin yanı sıra kanola, pamuk ve soya yağları da hileli zeytinyağı üretiminde kullanılıyor.