Sermaye, Ankara'ya çıkarma yaptı
Seçimlerden sonra ortaya çıkan belirsizlik üzerine iş dünyası Ankara'ya çıkarma yaptı. TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD ve sivil toplum kuruluşu seçimde barajı geçen bütün partileri ziyaret etti.

Dünya Bülteni /Haber Merkezi
Seçimlerden sonra koalisyon ihtimallerinin ortaya çıkmasıyla birlikte Ankara'da hareketli günler başladı. Son günlerde özellikle iş dünyasının yaptığı çıkarmalar Ankara'daki hareketliliğe damgasını vurdu. İlk olarak MÜSİAD Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Daha sonra da başta TOBB olmak üzere TESK, Türk-İş, Hak-İş, Memur-Sen, TİSK ve TZOB önce Başbakan Ahmet Davutoğlu ve diğer parti temsilcileriyle görüştü. TÜSİAD ve MÜSİAD da hem Başbakan Davutoğlu ile hem de CHP, MHP ve HDP ile bir araya geldiler.
TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu ziyaretinden sonra, sandıktan siyasilere 'uzlaşın' mesajı çıktığını belirterek, küresel iktisadi ortamda belirsizliklerin yeniden arttığı bir dönemde olunduğunu belirterek, "Ufukta dalgaların kabardığının göründüğü bir ortamda gemi kaptansız bırakılamaz. Hepimizin aynı gemide olduğunu hatırlamalıyız. Uzlaşma kültürünü öne çıkaran bir yaklaşımla birlikte çalışırsak, diyalog ve ortak aklı sağlarsak, tüm meselelerimizin üstesinden gelebiliriz. Herkes sorumlu, sağduyulu ve itidalli davranmalı" dedi.
TÜSİAD da başkentte 'koalisyon hükümeti' turuna çıktı. Heyet önce CHP ile daha sonra da MHP, Ak Parti ve HDP ile görüştü. TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran- Symes başkanlığındaki heyet CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı 50 dakikalık görüşmenin ardından şu açıklamayı yaptı: Acil, hızla bir hükümetin kurulması yönündeki iş dünyasının talebini anlattık. Siyasilerin hükümetin önünü açması konusunda olumlu beklentimiz var.
EN UZUN GÖRÜŞME BAHÇELİ İLE
TÜSİAD heyeti daha sonra da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Görüşme 1 saat 20 dakika sürdü. Symes, "Kurulacak her hükümetle TÜSİAD'ın son derece kapsamlı çalışma programımızı hızla kendileriyle kurulacak hükümetle hayata geçirmek istediğimizi belirttik" dedi. Bahçeli ile çözüm süreci üzerine de konuştuklarını söyleyen Başaran, "Çözüm süreci Türkiye için son derece önemli bir açılımdır" dedi. Görüşmenin basına kapalı bölümünde de TÜSİAD'ın çözüm sürecinin devam etmesini istediklerini MHP'ye anlattıkları öğrenildi.
BUZLAR ERİDİ MESAJI
HDP ile görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes, “Biz siyasi partilere yazdığımız mektupta hiçbir siyasi parti belirlemedik. Biz iki günümüzü bloke ettik, kendileri programlarına göre günleri belirlediler” dedi.
TÜSİAD Başkanı Symes, Davutoğlu ile yaptığı görüşmeden sonra ise "Başbakan ile son derece olumlu görüşmemiz oldu. Görüşmemizi buzlar eridi olarak yorumlayabilirsiniz" diye konuştu.
Daha sonra da yazılı bir açıklama yapan TÜSİAD şunları ifade etti: Siyasi parti liderlerimize, Ankara’nın yoğun gündemi içerisinde görüşme talebimize olumlu yanıt vermeleri nedeniyle çok teşekkür ediyoruz. Seçimleri yüksek bir katılım oranı ile geride bıraktık. Seçmen iradesinin yaklaşık yüzde 95’inin yeni parlamentoda temsil edilecek olması ülkemiz için önemli bir demokratik kazanımdır. Bildiğiniz üzere seçmen iradesi, siyasi partilere tek başına hükümet kuracak çoğunluğu vermedi. Uzlaşma arayışlarının ısrarla sürdürülmesini ve bir hükümet kurma yönündeki çalışmaların mümkün olan en kısa zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz. TÜSİAD Yönetim Kurulu olarak bir koalisyon tercihi veya önerisi için Ankara’da değiliz. Biz, uzlaşmayı teşvik etmeyi ve hükümet programına, katılımcılık bağlamında iş dünyası önceliklerini ve beklentilerini yansıtmayı amaçlıyoruz. Memnuniyetle gözlemledik ki, tüm partilerimiz, yüksek bir sorumluluk anlayışıyla, yeni bir hükümetin süratle kurulması yönünde belirgin bir iradeye sahipler. İş dünyası olarak, kurulacak hükümetin demokratik, ekonomik ve sosyal açıdan gelişmişlik düzeyimizi ilerletecek adımları atmasını bekliyoruz.
MÜSİAD'DAN YOĞUN BİR ZİYARET TRAFİĞİ
Ankara'da temaslarda bulunan sivil toplum kuruluşlarından biri de MÜSİAD'dı. MÜSİAD, seçimden sonra ilk olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul'da Huber Köşkü'nde bir araya geldi. Daha sonra ise MHP hariç Ankara'da başta Ak Parti olmak üzere bütün partilerin genel başkanlarıyla bir araya geldi. MÜSİAD'dan yapılan açıklamada da, hemen erken seçim senaryolarının devreye sokulmaması gerektiği, uzlaşma sağlanarak koalisyon hükümetlerinin denenmesi gerektiği belirtildi.
MÜSİAD Başkanı Olpak, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada "İş alemi olarak bu meclisin içinden çıkacak bir koalisyon hükümetinin hızlı bir şekilde kurulması gerektiğine inanıyoruz çünkü seçimler öncesinde 'milli iradeye saygı duyacağız' demiştik" diye konuştu.
MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nu ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada "Bu Meclis aritmetiğinden, dört siyasi parti içerisinden hızlı bir koalisyonun çıkması bizim önceliğimizdir. Milletin de görevi böyle verdiği kanaatindeyiz. Samimiyetle masaya çözüm amacıyla oturmaları gerektiğini düşünüyoruz" dedi.
Ziyaretler başlamadan önce MÜSİAD'dan yapılan ilk açıklamada, kendi tercihlerinin Ak Parti-MHP ikilisinin kuracağı bir koalisyondan yana olduğu belirtilmişti. İkinci tercih olarak ise Ak Parti-CHP, son tercih olarak ise Ak Parti-HDP koalisyonlarının denenebileceği vurgulanmıştı.
MHP TÜSİAD'LA GÖRÜŞTÜ, MÜSİAD'I REDDETTİ
Ankara'daki temasları kapsamında partilerden randevu talep eden MÜSİAD, MHP'den red cevabı aldı. TÜSİAD heyetiyle yaklaşık 1 saat 20 dakika görüşen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, MÜSİAD heyetine randevu vermedi. Bahçeli'nin MÜSİAD'a neden randevu vermediği ise bilinmiyor.
MÜSİAD-HDP GÖRÜŞMESİNDE DEMİRTAŞ YOKTU
MÜSİAD'ın HDP ile görüşmesinde de ilginç bir durum yaşandı. Görüşmeye HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş katılmadı. Nail Olpak başkanlığındaki heyeti partinin diğer başkanı Figen Yüksekdağ karşıladı.