İbrahim Ali/ Dünya Bülteni/ Bakü
Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, Kafkaslar'da ve yakın bölgelerdeki ülkelerde endişeli bir bekleyişe yol açtı. Bölge ülkelerindeki siyasiler, Rusya'nın başka yerleri de alabileceği endişesini taşıyor.
Azerbaycan'da Ebulfeyz Elçibey hükümeti döneminde başbakanlık görevinde bulunan muhalif siyasi lider Penah Hüseyin ve “EL” harekatının başkan yardımcısı Zafer Guliyev, Rusya’nın genişleme sürecinin sadece Kırım ile sınırlı kalmayacağını savundu.
Penah Hüseyin ve Guliyev Azeri muhalif basına yapmış olduğu değerlendirmelerinde sadece Azerbaycan’da değil dünyanin birçok ülkesinde Rusya tehdidinin ciddi olarak ele alındığını ve Kremlin sarayının da bu konuyu saklama düşüncesinde olmadığını vurguladı.
Bunun yanı sıra Penah Hüseyin, Ukrayna’da farklı senaryoların da gerçekleşebileceğine dair yorumlarda bulundu. Hüseyin'e göre Ukrayna’da başkanlık seçimlerinde Rus yanlısı güçlerin tekrar kazanması ya da seçimin yapılamaması durumunda Yanukoviç, Rus tankları eşliğinde tekrar Kiev’e dönebilir.
Hüseyin, Azerbaycan da dahil bir çok eski SSCB ülkelerinde yeni oluşumu bekleyenlerin bulunduğunu bildirdi. Penah Hüseyin, "Bu güçler kendilerini yeni SSCB düzenine hazırlıyor ve Rusların bölgeye tekrar tam hakim olabilmesi için gerekli destek arayışlarını hızlandırmış durumda" ifadelerini kullandı.