banner39

Bir yazar olarak Derviş

Dergâh dergisinin 290. sayısında, Mustafa Kara, dervişlerin kitaplarını niçin ve nasıl yazdıklarını birkaç örnek üzerinden inceliyor

Kültür Sanat 26.04.2014, 14:39 26.04.2014, 14:39
Bir yazar olarak Derviş

Dünya Bülteni/Kültür Servisi

Dergâh, kısa sunuş yazısında, ülkenin önündeki bir numaralı sorunun Yeni Anayasa olduğunun altını çiziyor. İktidar, muhalefet ve halkın delik deşik olmuş “Darbe Anayasası”nı benimsemesine de değinilen yazıda, hukukun temini, demokrasi ve çözüm sürecinin “Yeni Anayasa”ya bağlı olduğu vurgulanıyor. Bu sayının şairleri; Atakan Yavuz, Fatma Çolak, Adem Yazıcı, Hüseyin Akın, Okan Yıldız, Esra Köse, Muhammet Durmuş, Mustafa Uçurum ve Bülent Parlak. Suzan Nur Başarslan (bir roman tanıtımı) ve Ayhan Sağmak (hırka üzerine) yazılarıyla "derkenar" sütunlarında.

Dursun Ali Tökel Fuzulî ile Niyazî Mısrî arasındaki iki farklı algıya dikkat çekiyor.Ali Işık ile Mukadder Gemici hikâyeleriyle bu sayıya katkıda bulunmuş. Bu sayının "orta sayfa sohbeti"ni şair Nadir Aşçı ile yapılmış. Hasan Öztürk Ahmet Ağaoğlu’nun gözden ırak kalmış “Serbest İnsanlar Ülkesinde” adlı ütopik eserini tanıtıyor. Hakkı Özdemir edebiyatımızda pek üzerinde durulmadığından neredeyse unutulan bir yazarı; Osman Cemal Kaygılı’yı ele alıyor. M. K. rumuzlu son yazı ressam, hattat, cilt ustası, öğretim üyesi Emin Barın hakkında.
Mustafa Kara Dervişlerin kitaplarını niçin ve nasıl yazdıklarını anlatıyor.

Vardavî’nin “ Gönülden geleni dinler/ Gönülden geleni söyler/ Gönülleri gönül eyler/ Sûfilerin kitapları” dizleriyle açılan yazı, dervişlerin kaleme aldıkları eserler üzerine son derece önemli anekdotlar aktarıyor. Dervişlerin kitaplarını yazma sebeplerinin maddeler halinde işlendiği yazıda şu hususlar öne çıkmakta:

  1. Bazı sûfiler mürşidlerinin teklif ve tavsiyeleri üzerine kitap yazar, tercüme veya şerha yapar.

  2. Kimi şeyh efendiler müridlerinin istek ve istirhamlarına cevap vermek üzere eline kalem alır.

  3. Bazı arifler mana âleminde kendilerine tevdi edilen görevi yerine getirmek için harekete geçer.

  4. Kimi dervişler yolun yolcularına rehberlik etmek için kaleme sarılır.

  5. Bazı arifler ise eline kalem almaz, dostları sohbetlerini kaleme getirir.

  6. Bazıları ise yazdıkları kitabı sonradan imha eder.

  7. Kitap yazarken dostlarının desteğini gözleyenler de vardır.

 

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?