Esentepe'de tezhip zamanı

Özlem Gören ve öğrencilerinin tezhip sergisi Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın Esentepe’deki sergi salonunda başladı

Kültür Sanat 02.06.2016, 11:32 02.06.2016, 12:28
Esentepe'de tezhip zamanı

Hasan Alperen İbrahimoğlu | Dünya Bülteni/ Kültür Servisi

Tezhip sanatkârı Özlem Gören öğrencileriyle birlikte Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın Esentepe’deki sergi salonunda yakın dönem tezhip çalışmalarını sergiliyor.

Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan’ın açılışını yaptığı sergiye sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

UFUK UYAN: RAMAZAN ÖNCESİ GÖNÜLLERİMİZİ VE GÖZLERİMİZİ TEZHİP SANATININ NADİDE ÖRNEKLERİYLE BULUŞTURMAK İSTEDİK

Yaptığı açılış konuşmasında müesseselerinin sanat ve estetik değerleri önemseyerek muhtelif vesilelerle sergiler düzenlediğini, sanatseverle sanatkârları bir araya getirdiklerini söyleyen Genel Müdür Ufuk Uyan “Ruhlarımızın Ramazan-ı Şerif ayına ilmek ilmek hazırlandığı şu günlerde gönüllerimizi ve gözlerimizi tezhip sanatının nadide örnekleriyle tanıştırmak istedik.” dedi.

Sergi, Müzehhibe Özlem Gören’in ve öğrencileri Ayşegül Çebi, Hilal Oflaz ve Havva Temizer’in 3 yıllık çalışmalarının neticesinde tuluat etmiş.

Sergide müzehhep ayet-i kerime, hadis-i şerif ve kibar-ı kelam levhalarıyla müstakil tezhip levhaları yer alıyor.

Sergideki tüm tezhipler 16’ıncı yüzyıl klasik tezhip sanatının izlerini taşıyor.

Tezhip Hocası Özlem Gören 20 yıldır tezhip sanatına emek vererek bir yandan yeni eserler ortaya koyarken diğer yandan da öğrenci yetiştiriyor.

Müzehhibe Gören, bir yönüyle alaylı diğer yönüyle de mektepli bir sanatkâr. 20 yıldır tezhip sanatıyla meşgul olan Özlem Gören, hâlihazırda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü tezhip bölümünde yüksek lisansa devam ediyor.

GÖREN: 16’INCI YÜZYIL TEZHİP FORMLARINDAN ESİNLENDİK

Geleneksel sanatlarımızın gelenekten beslenerek geleceğe adım attığını belirten Özlem Gören sergi açılışında yaptığı konuşmada “Tezhip geleneksel sanatlarımız içinde önemli bir yer tutar. 16’ıncı yüzyılda altın çağını yaşamıştır. Biz de çalışmalarımızda 16’ıncı yüzyıl motiflerinden esinlendik.”

Gören sözlerine şu cümlelerle devam etti: “Tezhip bizim öz sanatımız. Tezhip sanatı bugün tabir yerindeyse altın çağını yaşıyor. Bugünlere gelmemize vesile olan üstadlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Bugün her taraf içinde bulunduğumuz mevsim gibi güllük gülistanlık.

Kelâm-ı ilahinin tezahürü olan hat sanatına hizmet eden tezhip diğer öz sanatlarımızla birlikte Osmanlı Cihan devletinin tarih sahnesinden çekilmesiyle birlikte zor zamanlardan geçti.

TOPKAPI SARAYI NAKKAŞHANESİ’NEN İHYASI TEZHİP SANATININ ÖNÜNÜ AÇTI

1950’li yılların ortasında Ord. Dr. Süheyl Ünver’in gayretleriyle Topkapı Sarayı Nakkaşhanesi’nin yeniden ihya edilmesi tezhip sanatının önünü açtı. Süheyl Hoca’nın yetiştirdiği talebeler ve onların talebeleri ve sonraki yıllarda birbiri ardına açılan Güzel Sanatlar Fakülteleri’ndeki geleneksel sanatlar bölümleri öz sanatlarımıza can suyu taşıdı. Mezkûr can suyuna hizmet etmek tüm sanatkârların görevi. Biz de görevimizi ifa etmeye çalışıyoruz.”

Yurt içinde ve yurt dışında pek çok özel ve tüzel koleksiyonda eserleri bulunan Özlem Gören şimdiye kadar 15 karma sergiye katılmış. Esentepe’deki sergi Özlem Gören’in bir nevi ilk kişisel sergisi olma özelliğini haiz.

SERGİ 11 HAZİRAN CUMARTESİ GÜNÜNE KADAR ZİYARETE AÇIK

Özlem Gören ve Öğrencileri Tezhip Sergisi 11 Haziran Cumartesi gününü kadar Kuveyt Türk katılım Bankası’nın Esentepe’deki genel müdürlük binasının sergi salonunda sanatseverlerin ziyaretine açık kalacak.

Yorumlar (0)
Günün Anketi Tümü
Türkiye İsveç'in NATO üyeliğine onay vermeli mi?