'Narodnik' kalmayınca, İsmet Özel şiiri bıraktı
Şair İsmet Özel, şiir yazmayı bıraktığını, son şiiri 'Sesli Gemi' ile duyurdu

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Türk Edebiyatı'nın yaşayan en büyük şairlerinden İsmet Özel yayınladığı "Sesli Gemi" isimli şiiriyle, şiir yazmayı bıraktığını duyurdu.
Başkanlığını yürüttüğü İstiklal Marşı Derneği'nin internet sayfasında "Sesli Gemi" isimli şiirini yayınlanan Özel, şiirinin sonunda şiir yazmayı bıraktığını okurlara "Bu sayfada gördüğünüz son şiirimdir. Kaç yılım kaldıysa bundan sonraki ömrümde şiir çalışmalarımı sadece müsvedde dediğim kısmını yayına salmış bulunduğum "Bir Yusuf Masalı" uğraşısına hasredeceğim. Dediğim, demeğe çalıştığım şeyi "vivir para escribir" tarzında anlamak doğru olmaz. Uğraşımın neticesine bîgâne kalmağı öğrendim." sözleriyle açıkladı.
"ÖLMEK EN İYİSİ"
Her zamanki gibi medeniyet ve Türklük meselesine vurgu yapan Özel, "Tanzimat'la başlayan bir kültürel fiyaskonun göbeğinde zevkten dört köşeyiz. Türk milletinin şiire nazar atfedecek tıynetine ne oldu? Şairlik yolunu Maarif Vekili'nin oğlu olmanın açtığı Türkiye capcanlı yaşıyor. Bu hayatiyete karşı hayatiyet iddiası beyhudedir. Ölmek en iyisi." diye konuştu.
"ŞİİRLERİMİ OKUYABİLECEK NARODNİK KALMADI"
"Türkiye'nin bugün geldiği değil, getirildiği noktada şiirlerimi okuyabilecek narodnik kalmadı." diyen Özel, herkesin bir tür ruh yamukluğunu benimseyerek, şiirlerini gün ışığına çıktığı ilk günlerden itibaren onlara okuma neş'esi bahşeden ehliyeti zayi ettiğini belirtti.
SESLİ GEMİ
"...................
Hasta düşmeden
Yiyici canlı beden
Sahralara salınıp
Yekpare tutulamayıp
Paraylayarak
Havada pür par
Çala çalı çalımla
Serilip yere hak ile
Yeksan yekini
Kuyruksuzlaştırılıp
Bıraktı vatman kaptan
Cephane deppo tayın
Madı mı sayın mayın "
NARODNİK NEDİR?
İsmet Özel'in şiiri bırakırken söylediği narodnik kelimesi, Çarlık Rusyası'nda 19. yüzyılın ikinci yarısında ortaya çıkan sosyal-devrimci bir hareketin ismi. Hareketin ön planında kendi çevrelerini terk ederek sıradan işçiler gibi yaşayan devrimci aydınlar vardı ve bu aydınlar, halkı toplumsal sorunlar hakkında aydınlatmaya çalışıyorlar, Rusya'nın bir köylü hareketi aracılığıyla sosyalist bir topluma dönüşmesinin propagandasını yapıyorlardı.
İsmet Özel'in ise bu kelimeye nasıl bir anlam yükleyerek kullandığı bilinmiyor