Hindu liderin karanlık geçmişinde Müslüman katliamı!
Hindistan seçimlerinin önde adayı Narendra Modi'nin, batıdaki Gujarat Eyaletinin ekonomi merkezi Ahmedabad'da Müslümanların öldürüldüğü katliamlara adının karıştığı bildirildi.

Dünya Bülteni / Haber Merkezi
Hindistanlı bir çaycının oğlu olarak dünyaya gelen Narendra Modi, mütevazi bir geçmişinden dolayı halk tarafından büyük rağbet görüyor. Toplam 815 milyon Hintli seçmen beş hafta sürecek Parlamento seçimlerinde oy kullanıyor.
Batıdaki Gujarat Eyaletinde 10 yıldan beri Başbakanlık görevini sürdüren Modi, seçimin favorisi olarak görülüyor. Gujarat'ın ekonomi merkezi Ahmedabad'da görülen ekonomik gelişme Hint halkına umut veriyor. Ancak milliyetçi Hindu parti BJP'nin liderinin, Şubat 2002'de Ahmedabad'da yapılan katliamlarda önemli bir rol oynadığı bildirildi. Şehrin küçük çarşısının bulunduğu Naroda Patiya caddesi Hindistan'da halen hafızalardan silinmedi.
Burada Müslümanlar yaşıyor ve 12 yıl önce yapılan katliamlarda neredeyse her Müslüman bir akrabasını ya da arkadaşını kaybetti. Alman gazetesi 'Süddeutsche Zeitung'da konuyla ilgili yayınlanan bir haberde, katliamı yaşayan değirmen işleticisi 50 yaşındaki Fatıma Bibi'nin ifadelerine yer verildi.
Bibi, katliamların aslında burada değil Godhra isimli bir yerde 27 Şubat 2002'de Hindu hacıları taşıyan bir trende çıkan yangında 58 kişinin ölmesiyle başladığını, bu olaydan sonra hemen suçun radikal Müslümanların üzerine atıldığını söyledi. Halbuki yangının niçin çıktığı bir türlü ortaya konulmadı.
Tren yangınından hemen sonra Ahmedabad'da sokaklara dökülen Hindu gruplar Müslüman avına çıktılar. Eyalet yönetimi olayları durduruncaya kadar büyük bir çoğunluğu Müslümanlar olmak üzere 1000 insan öldürüldü.
Bibi, katliamlarda ana-babasını ve iki çocuğun dışındaki tüm çocuklarını kaybetti. Eyalet Başbakanı Modi'nin bir gün olsun buraya gelerek, bu olaylardan dolayı özür dilemediğini belirten Bibi, bu kişiye oy vermesinin mümkün olmadığını belirtti.
2002'NİN GÖLGESİ MODİ'NİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Bibi, olaylar başladığında polise giderek yardım istediğini ancak, kendilerine gelen emre göre polisin kendisine yardım edemeyeceğini söylediğini anlatıyor. Bibi ısrar ettiğinde de bir polisin 'Siz de Godhra'daki trende halkı öldürdünüz.' sözünü duyuyor.
En az 98 Müslümanın katledildiği Naroda Patiya caddesindeki insanlar, Başbakan Modi'nin niçin olayları durdurma imkanı olduğu halde müdahale etmediğini soruyor. Birçokları da doğrudan doğruya Modi'nin katliamlardan sorumlu olduğunu söylüyor.
Modi hakkında Müslümanlara yapılan katliamlardan dolayı bazı soruşturmalar yapılsa da sonunda Hindt adaleti onu suçsuz buldu. Ancak 2002 yılındaki olayların gölgesi Modi'nin peşini bırakmıyor. Seçimlerdeki rakibi Rahul Gandhi, Modi'yi sıkıştırmak için kamuoyuna katliamları hatırlatmakta oldukça gayretli.
Hindistan nüfusunun yüzde 12'sini Mülsümanlar oluşturuyor. Büyük çoğunluğunun Modi'ye oy verme ihtimali çok düşük. Ancak zengin elitten bazı kesimin ekonomik ilgilerinden dolayı Modi'yi daha olumlu gördükleri ve ona oy verebilecekleri tahmin ediliyor.